Zdravje > Fitnes
85 ogledov

"Ne razmišljaj preveč, sedi in zapedaliraj"

Marjetka Conradi Osebni arhiv
Njihov moto je, da štartajo skupaj in pridejo skupaj na cilj, tako da ne tekmujejo.

Ob prvem dnevu sejma športa aktivni in fot smo govorili tudi z vodjo društva ljubiteljic kolesarjenja Slovenske specialkarke Marjetko Conradi … 

Kako ste prišli na idejo ustanovitve takšnega društva?
Ideja za ustanovitev Slovenskih Specialkark je padla na kavi s kolesarskim kolegom, ki me je nagovoril, da naj uporabim svoje kolesarske izkušnje in povežem cestne kolesarke v Sloveniji. Ker sem namreč do še pred kratkim dirkala profesionalno, lahko svoje kolesarsko znanje in izkušnje, ki sem jih pridobila na cestnih dirkah z veseljem delim naprej.

Je ideja padla na plodna tla? 
Pred dobrimi štirimi leti sem poskusno organizirala tako imenovano prvo žensko 100-ko, prišlo nas je enajst. Puncam je bilo všeč, zato smo nadaljevale z druženji, začele smo s tedenskimi rundami, vsakoletnim srečanjem specialkark iz cele SLovenije, spomladanskimi pripravami ... Lani pa so punce predlagale, da ustanovimo društvo. In tako smo združile moči in postale Kolesarsko društvo Slovenske Specialkarke.

Število članic narašča. Puncam je všeč, ko vidijo naše fotografije na socialnih omrežjih, vidijo, da se imamo fajn, in da združujemo prijetno s koristnim. Naš moto je, da štartamo skupaj in pridemo na cilj skupaj, tako da ne tekmujemo. Vmes pa puncam svetujem še kaj o tehniki kolesarjenja, tehniki vožnje v skupini, tako da se naučijo varno voziti in čimbolj uživati. In v največje veselje mi je, ko danes pogledam tiste, ki so poleg že od začetka, kako so napredovale v vožnji. Tako dobim potrditev, da vse skupaj ni zaman in da je padlo na plodna tla.

Želim pa si, da bi ženska 100-ka enkrat v prihodnosti vendarle štela vsaj 100 specialkark.

Kaj svetujete dekletu, ženski, ki bi rado začelo kolesariti?
Da naj ne razmišlja preveč ampak preprosto sede na kolo in zapedalira. Potem pa bo steklo samo od sebe.

Kakšne so najpogostejše napake kolesarjev začetnikov in zakaj?
Kolesar začetnik pač sede na kolo in goni. Običajno ne razmišlja o tem kako goni, pomembno mu je le to, da pride iz točke A v točko B. Na ta način pač pridobi neke svoje kolesarske navade in način pedaliranja, ki ni vedno optimalen. In na naših rundah pri puncah pilimo ravno to, tehniko pedaliranja, da punce izboljšajo kadenco in primerno uporabljajo prestave. Tako po nepotrebnem ne obremenjujo kolen in mišic.

Pri kolesarjenju lahko samo za opremo zapravimo res veliko denarja. Kakšen je vaš nasvet? Kdaj so stroški upravičeni in kdaj nekdo pretirava?

Najprej naj se vsak sam pri sebi odloči koliko in kako resno namerava kolesarti. Za enkrat tedensko kolesarjenje po mojem človek res ne potrebuje kolesa za par tisoč evrov. Pravzaprav takšnega kolesa zares ne potrebuje nihče, ki kolesari ljubiteljsko. Drži pa, da če nameravate kolesariti redno in resno, se splača investirati v malo boljše kolo z boljšo opremo, saj se razlika pozna predvsem na daljših razdaljah, pri kolesarjenju na kavo pa tega ne boste opazili.

Kaj pa kolesarjenje v zimskem delu leta? Kako kolesarite vi v tem času?
V zimskem času je kolesarjenje bolj izjema kot pravilo, vsaj v večjem delu Slovenije. Zato se koleasrji dostikrat zapeljemo do obale ali v Vipavsko dolino, kjer običajnoi ni snega in so temperature precej nad ničlo v primerjavi z osrednjo ali vzhodno Slovenijo.

Tudi Slovenske Specialkarke gremo zato vsako leto na priprave v toplejse kraje. Dvakrat smo bile v Riminiju, letos pa gremo spet malo bližje, marca v Istro.

Sobna kolesa - da ali ne?
Če že, naj bo trenažer v katerega lahko vpnete svoje kolo. Je pa to precej mukotrpno opravilo, ki potrebuje veliko motivacije, saj potenje med štirimi stenami ni ravno zabavno.

Zakaj je kolesarjenje zdravo?
A ni vsak šport zdrav? Kolesrjenje je šport, pri katerem aktiviramo celo telo, seveda najbolj noge in roke, pa tudi trebušne in hrbtne mišice oziroma mišice, ki skrbijo za stabilizacijo telesa in nas varujejo pred morebitnimi poškodbami, hkrati pa nam pomagajo med kolesarjenjem prenesti več moči na pedala.

Poleg tega je kolesarjenje za razliko od teka in ostalih poskočnoh športov šport, ki ne obremenjuje kolen. Ortopedi ga celo predpisujejo za rehabilitacijo po tekaških poškodbah.

Kaj boste predstavili na sejmu?
Na sejmu se bomo predstavile kot ambasadorke sejma, delile nasvete v zvezi s kolesarjenjem, motivirale dekleta in žene, da sedejo na kolo ter sprejemale nove članice.

 

Sejem športa Aktivni in fit bo na Gospodarskem razstavišču od 1. do 4. februarja 2017.

TUKAJ si oglejte celoten strokovni in zabavni program sejma.

TUKAJ si oglejte razstavljavce, ki se bodo predstavljali na stojnicah na sejmišču.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.