Slovenija
168 ogledov

Ne samo o upokojencih, tudi o mladih

Gregor Virant Saša Despot
Izvršilni odbor Državljanske liste je izoblikoval ključna izhodišča, ki jih želijo imeti v prenovljenem dogovoru. Virant poudarja, da se bo treba več pogovarjati o težavah mladih.

Po koncu seje izvršilnega odbora DL Gregor Virant je dejal, da je za stranko najpomembnejši zapis v koalicijsko pogodbo, da ne bo več dvigovanja davkov in se ne bodo uvajali novi. Izpostavljajo tudi dvig konkurenčnosti gospodarstva, skrb za mlade, nadaljevanje boja proti gospodarskemu kriminalu in korupciji ter odvzem protipravno oziroma nezakonito pridobljenega premoženja. "Na tem bomo vztrajali," je dejal Virant.

Pri univerzalnem temeljnem dohodku, ki si ga v koalicijski pogodbi želi največja vladna stranka PS, so v DL za zdaj še zadržani. Glede na prve, negativne odzive gospodarstva Virant tudi težko verjame, da bi do univerzalnega temeljnega dohodka sploh prišlo.

Osredotočiti se je treba na mlade

Ob tem pa Virant meni, da mora nova koalicijska pogodba temeljiti na medgeneracijski solidarnosti. "Doslej smo se zelo veliko pogovarjali o upokojencih, s čimer sicer ni nič narobe, ampak več se moramo pogovarjati o težavah mladih," je dodal.

Po njegovi oceni sicer posegi v pokojnine ne bodo potrebni, glede plač javnih uslužbencev pa je Virant spomnil, da se bodo pogajanja s sindikati o ukrepih za vzdržno plačno maso za prihodnje leto začela februarja.

Za revizijo projekta Teš 6

Izvršilni odbor DL je danes razpravljal tudi o projektu Teš 6 in podprl stališče, da se izvede revizija nad celotnim projektom, kar bi bila podlaga za ugotavljanje odgovornosti in nadaljnje odločitve. Zakon bi pripravila vlada, sprejeli pa bi ga lahko v roku dveh mesecev, je pojasnil Virant.

Informacije bi delili z javnostjo

Prvak DL je spregovoril še o kreditnih mapah, ki bodo prenesene na Družbo za upravljanje terjatev bank. Koalicijska pogajanja o možnosti, da bi bile te mape javne, bodo na ravni poslancev v sredo dopoldne, je napovedal Virant.

Stališč koalicijskih partnerjev za zdaj še ne pozna, je pa izvršilni odbor DL možnost odprtja teh kreditnih map danes podprl. Po Virantovih besedah je namreč prav, da so ti podatki transparentni in da javnost izve, katera podjetja so ta posojila dobila, kako so bili zavarovani, kdo so bili člani kreditnih odborov, ki so posojila odobravali, in kdo je te posojilne pogodbe podpisal, je še dejal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.