Slovenija
18 ogledov

Ne stečaji, na zavod večina zaradi izteka pogodb za določen čas

slovenija 11.06.13, brezposelni, iskalci zaposlitve, zavod za zaposlovanje Slove Anže Petkovšek
Konec julija je bilo brezposelnih šest tisoč manj ljudi kot lani.

Brezposlenih je bilo tako 109.557 ljudi, kar je 688 oseb manj kot konec junija in  za 5,7 odstotka manj kot lani. 

Daleč največ bivših zaposlenih za določen čas

Na novo se je julija na zavod prijavilo 7.156 brezposelnih, kar je 18 odstotkov več kot junija. Med novoprijavljenimi je bilo 694 iskalcev prve zaposlitve, 1.187 trajno presežnih delavcev in stečajnikov ter 4.289 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas. 

V prvih sedmih mesecih leta 2015 se je na novo prijavilo 53.597 brezposelnih, kar je 6,9 odstotka manj kot lani v tem času. Največ oseb se je prijavilo, ker so izgubile zaposlitev za določen čas (30.698), prijavilo se je še 6.397 iskalcev prve zaposlitve ter 9.266 trajno presežnih delavcev oziroma stečajnikov. 

V primerjavi z enakim lanskim obdobjem je 17 odstotkov manj iskalcev prve zaposlitve, 22 odstotkov manj trajno presežnih delavcev in stečajnikov, za slaba dva odstotka pa je več tistih, ki se jim je iztekla pogodba za določen čas. 

V primerjavi z lanskim julijem povsod manj brezposelnih

V primerjavi s stanjem pred letom je bila julija brezposelnost manjša v vseh območnih službah zavoda, najbolj v Novem mestu, Kranju, Trbovljah, Velenju in Kopru (od deset do slabih osem odstotkov). 

Vse več univerzitetno izobraženih

V izobrazbeni strukturi od marca narašča delež terciarno izobraženih brezposelnih, deleži ostalih izobrazbenih kategorij pa so se julija glede na junij zmanjšali. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.