Zdravje > Aktualno
395 ogledov

Kašelj in samopomoč

TB se pojavi v katerikoli življenjski dobi človeka. Med dejavniki tveganja je zm Žurnal24 main
Kašelj je obrambni mehanizem telesa, zato ga ne smemo preprečevati, opozarjajo strokovnjaki. Umirjamo ga le v primeru, da ni produktiven. Preberite, kako si pomagamo sami in kdaj moramo k zdravniku.

Kašelj je obrambni mehanizem našega telesa in ga gleda na vzrok, jakost, razvoj in trajanje lahko zdravimo z zdravili, ki pomagajo pri izkašljevanju. “Predvsem produktivnega, mokrega kašlja pa nikakor ne zdravimo z zdravili, ki preprečujejo kašelj,” opozarjajo strokovnjaki.

Kako si pomagamo sami

Tako imenovani produktivni kašelj nam pomaga, da izkašljamo odvečno sluz, ki ovira dihalne poti. Zdravniki v tem primeru svetujejo pitje velikih količin tekočine, saj s tem preprečujemo izsušitev sluznice, ki upočasnjuje zdravljenje. Napitki naj bodo topli. Toplota, ki se preko požiralnika prenese na sapnik namreč pripomore k lažjemu odstranjevanju izmečka iz dihalnih poti. Poleg tega pomaga k hitrejši obnovi sluznice, ki so jo poškodovali mikrobi. Izkašljano sluz vedno izpljunemo in je ne požiramo. 

Pazimo tudi, da redno čistimo in vlažimo nosno votlino, saj zamašen nos in dihanje skozi usta povzročita sušenje in draženje sluznice. S seboj nosimo robčke, večkrat na dan si zamašen nos očistimo s fiziološko raztopino. Zdravniki priporočajo vlaženje nosne sluznice in sluznice spodnjih dihal z inhalacijami vodne pare, saj vlaga v vdihanem zra

Ko je kašelj razvit, si lajšamo izkašljevanje ali umirjamo kašelj s pomočjo sirupov in tablet na naravni osnovi. Priporočljiva so zdravila rastlinskega izvora, ki redčijo sluz in ki istočasno sproščajo mišice bronhijev, s čimer pomagajo pri izkašljevanju in posledično umirjajo kašelj. V času kašljanja se izogibajte nepotrebnim dražljivcem, kot sta cigaretni dim ali onesnažen zrak ob prometnici.ku pripomore k redčenju sluzi. Vlaženje lahko izvajamo s posebnimi inhalatorji ali z vdihavanjem vodne pare nad posodo ali v banji. Bodite pozorni pri uporabi nekaterih eteričnih olj, ki se ne smejo uporabljati za majhne otroke ali astmatike.

Suh in neproduktivni kašelj

Suh, neproduktiven kašelj je najpogosteje posledica akutnega vnetja, ki ga povzročajo okužbe dihal z virusi in običajno traja le nekaj dni. V prvih dneh tako le najavlja bolezensko dogajanje v pljučih, nato pa običajno preide v moker produktivni kašelj, zato tudi začetnega suhega kašlja ne smemo zdraviti z zdravili proti kašlju. Če je suh kašelj dolgotrajen, so lahko vzroki zanj tudi gastroezofagealna refluksna bolezen, pljučni rak, vnetje žrela, zdravila za zniževanje krvnega tlaka in zdravljenje srčnega popuščanja in tako dalje.

Za pomiritev tega kašlja lahko uporabimo tako imenovane antitusike ali zdravila, ki zavirajo neproduktivni kašelj. Na voljo so številni zdravilni pripravki iz rastlin, kot so tropotec, slez, islandski lišaj ali smrekovi vršički. Previdni pa smo pri tistih zdravilih, ki delujejo na center za kašelj v podaljšani hrbtenjači. Ta zdravila, kot so denimo opijevi derivati, lahko povzročajo odvisnost, zaspanost, plitvo dihanje, zaprtost in suho sluznico. Pred uporabo teh zdravil se zato vedno posvetujte s farmacevtom ali zdravnikom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.