Zdravje > Otrok
3423 ogledov

Ne ve, kako ga bo čez poletje nahranila

Revnih in brezposelnih je čedalje več. Žurnal24 main
“Res sem na koncu … Ne zmorem več … Ti dolgovi se kar ne končajo …” je obupana mamica samohranilka, ki je po dolgem času dobila službo, obenem pa še dolg iz preteklih let …

Mati Snežka (pravo ime je znano uredništvu) in njen sinček Tijan sta po dolgem času životarjenja za kratek čas našla svoj mir, saj je Snežka dobila službo. Javna dela za leto dni.

Čeprav ima minimalno plačo, jima je skupaj s preživnino in otroškim dodatkom zneslo dovolj za plačilo najmenine, stroškov, hrane in stroškov povezanih s Tijanovo šolo. Na mesec imata približno 150 evrov za hrano. "Seveda je to za odraščajočega fanta premalo. Saj njegovo odraščanje potrebuje mnogo več, kot mu je sposobna nuditi," pojasnjujejo na Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje, kjer so nas povezali z mamico.

Snežka pravi, da je za hrano prosila tudi na ostalih humanitarnih organizacijah, pa so dejali, da ji zaradi službe in začasnega prihodka iz dela, hrana ne pripada.

Boji se vseh stroškov 

Strah jo je konca šole, ko ima njen sinček šolo v naravi, ki pomeni nove stroške. Ne ve, kako jo bo plačala, še bolj pa se boji nakupa šolskih potrebščin. Njen Tijan je še vedno brez poletnih oblek in obutve, saj jima vsak konec meseca primanjkuje denarja.

Pred leti je imela Snežka podjetje, ki je propadlo, z njim je propadla tudi sama in bila več let brezposelna. Zaradi dolgov je bila prisiljena v osebni stečaj, pred kratkim pa se ji je iztekla preizkusna doba. 

Zdaj je zaposlena prek javnih del za določen čas, a ji je Finančna uprava poslala sklep, ki jo je pahnil v obup. Državi je namreč dolžna še neporavnane obveznosti za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje iz tistega obdobja, ki jih nikakor ne more poplačati. Še več, zaradi tega dolga je neupravičena do subvencioniranega šolskega kosila in subvencionirane najmenine. Ker v prihodku ni upoštevan dolg državi. 

“Čisto sem obupala. Tokrat sem pa res na koncu,” pravi. Najbolj jo skrbi za sinčka in za to, kako ga bo nahranila.  

Kako lahko pomagate 

Družini lahko pomagate s prispevkom na spodnji račun. Čisto vsa zbrana sredstva bodo šla za poplačilo položnic družine in za nakup hrane. 

ZVEZA PRIJATELJEV MLADINE LJUBLJANA MOSTE POLJE
PROLETARSKA CESTA 1, 1000 LJUBLJANA
IBAN: SI56 3300 0000 1303 865
KODA: CHAR
NAMEN: HUMANITARNA POMOČ DRUŽINI
SKLIC: SI00 580

Če bi se želeli priključiti projektu botrstvo pri Zvezi prijateljev mladine in pomagati otrokom v stiski, lahko pišete na: info@boter.si 

Preberite še:

 - Tako ste razveselili otroke v stiski

 - Zaradi vas jim je lahko kupila sladoled

 

Komentarjev 6
  • Jan Vatovec 21:28 16.junij 2017.

    naj se dela , da ne razume slovensko, da nima dokumentov in da ne ve od kje je prišla, naj zaprosi za azil, pa bo kot v hotelu, še brezplačen wifi dobi in seveda žepnino. ostalo vse zastonj. to je ...prikaži veče rešitev za vse slovence!

  • Boris Odreitz 14:30 16.junij 2017.

    ati..onesss. ali kaj že si pazi da ne boš ti potreboval ali potrebovala azila!Kaj hitro lahko navlečeš prokletstvo nad samega sebe z takimi. Boj se če se zameriš nekomu ki te bo preklel !

  • Waltter 05:54 16.junij 2017.

    Samo zanimivo je sranje osebnega stečaja - tam ti obesijo vse možne stroške in po končanju tega je izhod še vedno dolg do države ki ti ga ne izbrišejo. In zakaj imamo sploh potem možnost osebnega stečaja če iz tega ...prikaži več prideš z dolgovi. In kar je najbolj zanimivo je ta ženska šla v osebni stečaj samo zaradi tega dolga.Po naši blesavi zakonodaji če imaš kazni ali pa dolg do države je brezveze iti v osebni stečaj - najbolje je da se kar obesiš za prvi štrik ali kaj?