Slovenija
25 ogledov

Ne vedo, kdo pije, kdo donira

slovenija 01.10.13, zacetek studijskega leta, bruci, studij, studenti, Univerza, Anže Petkovšek
Univerze. Osrednjega pregleda in sistema novačenja zasebnih sredstev ni, donatorjev ne razkrivajo. Stanje. Fakultete dobivajo vse – od prigrizkov do opreme in gotovine.

Ministrstvo za izobraževanje je v javnost poslalo predlog novega zakona o financiranju visokega šolstva. Ta po skandinavskem zgledu predvideva tudi uvedbo dopolnilnega stebra oziroma stebra inovacij. "Želimo spodbuditi univerze, naj same pridobijo donatorska sredstva. Če jih bodo, jim bo država dodala 25 odstotkov," obljublja minister za izobraževanje Jernej Pikalo. A trenutno univerze organizirano sploh ne pridobivajo sredstev. To je prepuščeno iniciativam fakultet, ponekod pa celo študentom.

Pijače in prigrizki

"Rektorat nima podatkov, ali so članice prejele kaka donatorska sredstva," pojasnjujejo na Univerzi v Ljubljani (UL), kjer si prizadevajo predvsem za stabilno državno financiranje. Menijo sicer, da so "vsaka dodatna finančna sredstva dobrodošla". Pregled donacij po članicah UL pa kaže precej različno sliko.

Biotehniška fakulteta v zadnjih letih ni dobila nobene donacije. Na ekonomski fakulteti pravijo, da denarja navadno ne dobivajo, prejemajo pa materialne donacije za študentske dogodke. "Večinoma v obliki pijač in prigrizkov," pojasnjujejo.

Prošnje za donacije na podjetja pošiljajo tako študentje kot fakulteta. Donatorji pravne fakultete, kjer dobivajo predvsem denar, so večinoma pravne osebe in odvetniki: "Donacije pridobivajo študentje v sodelovanju s profesorji (mentorji), ki vodijo aktivnost posameznega tekmovanja ali ekskurzije, oziroma organizatorji mednarodnih konferenc s pisno prošnjo za donacijo."

Uspešnješi naravoslovc

Količina donatorskih sredstev se ljubljanski fakulteti za farmacijo v zadnjih letih povečuje. Leta 2010 so pridobili slabih sedem tisoč evrov, lani že 27 tisoč. Donatorjev iz tujine nimajo. Med ljubljanskimi fakultetami, ki so nam posredovale podatke, je daleč najuspešnejša medicinska fakulteta (MF). Lani in letos so dobili za 365 tisoč evrov donacij. "Donatorji donirajo sredstva predvsem za izobraževanje in udeležbo študentov MF v deželah tretjega sveta, kjer izvajajo humanitarne akcije in zdravstveno pomoč," pojasnjujejo na MF. Dodajajo, da so za pridobivanje sredstev zaslužni študentje.

V Mariboru skromno

Univerza v Mariboru sicer povečuje količino donacij, a te še vedno predstavljajo izjemno majhen del njihovega prihodka. Lani so tako pridobili 244 tisoč evrov (0,29 odstotka celotnega prihodka). Okoli deset odstotkov donacij je iz tujine, tretjino pa predstavlja oprema. Najuspešnejša je fakulteta za energetiko. Na UM dodajajo, da je sistem donacij univerzam v tujini običajna praksa podjetij, "za kar imajo države pripravljene različne davčne spodbude".

Zato menijo, da spodbujanje donatorstva zgolj z zakonom o visokem šolstvu ne bo imelo bistvenega vpliva na finančno poslovanje univerz, "če ne bodo z ustreznimi zakonskimi rešitvami k temu spodbujeni tudi potencialni donatorji".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.