Slovenija
55 ogledov

Znani Slovenci o zakoniku

Zbiranje podpisov za razpis referenduma o družinskem zakoniku. Anže Petkovšek
Mnenja o družinskem zakoniku so različna. Malo je tistih, ki so ga sploh prebrali. "Homoseksualcem ne smemo zaupati otrok, " meni Likovičeva. Godčeva: "Oče in mati nista nujen recept za srečnega otroka."

Včeraj je civilna iniciativa začela zbirati podpise za referendum o družinskem zakoniku. Tako kot pri vsakem referendumu doslej ljudje ne vedo, kaj točno podpisujejo. To je dokazala tudi včerajšnja izjava priznane pevke Elde Viler, ki je proti družinskemu zakoniku. Za RTV SLO je dejala: "Sem proti zakoniku. Vsepovsod se sliši marsikaj, jaz ne vem, ker ga nisem prebrala."

Verjetno večina Slovencev zakonika ni prebrala in se bo odločila na podlagi poročanja medijev. Nič drugače ni z znanimi Slovenci, ki smo jih vprašali, kakšno je njihovo stališče do družinskega zakonika, zanimalo pa nas je tudi, ali so ga sploh prebrali. Edina, ki je na slednje vprašanje odgovorila pritrdilno, je bila Angelca Likovič. Poudarila je tudi, da bo podpisala pobudo za referendum, in če pride do njega, obkrožila proti.

"Čuvati moramo družine"

"Bila sem na prvem shodu v državnem zboru, ko so družinski zakonik obravnavali prvič. Takrat sem vsem poslancem poslala zaprosilo, naj ne sprejmejo družinskega zakonika. Zdaj je sicer nekoliko popravljen, a kljub temu še vedno trdim, da so družina oče, mati in otrok. Zato moramo čuvati družine, saj je to garancija, da bomo Slovenci obstali in bomo res taki, kot moramo biti," meni Likovičeva.

Čeprav ne podpira družinskega zakonika, to po njenih besedah ne pomeni, da ima kaj proti lezbijkam in homoseksualcem. "Vedno so bili in vedno bodo. Ne vem, ali jih je kaznoval bog ali narava. Vem, da niso sami krivi, da so taki. Pustimo jim živeti svobodno, lahko so skupaj, vendar jim ne smemo zaupati otrok, kajti vzorci se ponavljajo. Če pogledamo statistiko, bo hčerka matere samohranilke tudi sama samohranilka. Družino moramo čuvati, saj je edini garant za zdravo slovenstvo. Moram pa povedati, da so lezbijke in geji danes in. Če si normalen, si kar malo neroden."

Za družino in večje vrednote je tudi Arthur Štern. "Nisem prebral zakonika in sploh ne vem, zakaj gre, sem pa za družino in večje vrednote. Na drugi strani pa ne vidim težave, da bi istospolna partnerja posvojila otroka, če imata denar in sta prijazna."

"Zakonika še nisem prebral, tako da za zdaj ne morem podati svojega stališča. Je pa to moja domača naloga, v primeru, da pride do referenduma," pa nam je povedal Boštjan Romih, radijski in televizijski voditelj.

"Ni nujno, da so oče, mati in otrok srečna družina"

"Zakonika še nisem prebral, res pa je, da je za Slovence grozno, če bi istospolna partnerja posvojila otroka. Raje imajo družino, kjer je mati pijanka in oče nasilen. S tem se strinja večina. Torej, oče mora biti heteroseksualen, pa čeprav je Fritzl," je glede posvojitev otrok povedal Ivo Godnič.

Da ni nič narobe, v primeru, da homoseksualci posvojijo otroka, meni pevka Alenka Godec. "Kampanjo spremljam prek medijev. Vse skupaj mi je malce preveč agresivno, jaz ljudem dopuščam, da živijo življenje tako, kot jim ustreza. Med njimi ne delam razlik, ampak jih delim na dobre in slabe. Ni nujno, da je družina, kjer sta oče in mati, tudi srečna. Imamo cel kup primerov, kjer to niti slučajno ne velja. Verjamem, da je otrok lahko srečen v družini, ne glede na to, ali je ta heteroseksualna ali homoseksualna. So pa takšne stvari zelo zakomplicirane in jih je čez noč v glavah Slovencev težko spremeniti."

Komentarjev 15
  • lilihip 09:23 05.september 2011.

    bolana si ti v glavo! malo se informiraj na znanstvenih raziskavah kjer je dokazano da to ni bolezen! obstaja že od pamtiveka, takrat je celo bilo normalno sprejemljivo in so vsi živel v sožitju, na žalost je to sožitje Cerkevi, ...prikaži več ki še dandanes pere možgane ljudem uspelo to zatreti (a ravno v njihovih krogih jih je največ, pa ne samo homoseksualcev, ampak še huje - so PEDOFILI)!!!!!!!!!!

  • lilihip 09:18 05.september 2011.

    lahko se na glavo postavite sam ta zakon BO sprejet, tako je povsod v razvitem svetu tako zahteva evropa in TAKO BO. pa prenehajte se vtikat v tuja življenja in pustite ljudem da živijo kot hočejo

  • wester62 08:44 03.september 2011.

    vsak je človek po videzu a se mnogokrat izkaže ob dejanjih ,da to ni tako-ne glede kaj je ,hetero,homo ali pa karkoli. otroka lahko vzgaja vsak dobro ali slabo le hoteti treba in veliko truda to zahteva. zato se raje ...prikaži več država ukvarja z reševanjem krize in vsakemu zagotovi dostojno življenje in s tem bodo zginili mnogi problemi.ne obsojam pa nobenega in vsak ima pravico do osebnega življenja kakor koli ga želi živeti. ne bi pa škodilo nam če bi bili manj foušljivi ,egoisti ,arogantni in bi bili bolj človeški ter tolerantni do drugačnih.