Slovenija
14 ogledov

NE vstopninam za na plažo

Pomol v Portorožu Suzana Kos
Pritožbe štirih od šestih upravljalcev plaž zavrnjene. Omogočiti morajo brezplačen dostop do vode.

Inšpektorat za okolje je avgusta lani prepovedal zaračunavanje vstopnine za kopanje v morju na naravnih kopališčih. Tako je odločil po pritožbah kopalcev, saj zakon o vodah določa, da mora biti dostop do morja prost.

Upravljalci plaž so se pritožili, a so bile njihove pritožbe po pisanju Dela v štirih primerih že zavrnjene, v dveh primerih pa sta pritožbi še v reševanju. "V vseh šestih primerih pa so odločbe izvršljive. Če bodo upravljalci navedenih kopališč spet zaračunavali vstopnino za kopanje, bodo v skladu z zakonom uvedeni postopki prisilne izvršbe," so za Delo povedali na ministrstvu za kmetijstvo in okolje.

Za prekršek je zagrožena kazen od štiri tisoč do 125 tisoč evrov za pravno osebo in od 400 do 1.200 evrov za fizično osebo.

Prost dostop do vode

Na ministrstvu so za časnik pojasnili, da sama storitev kopanja ni plačljiva, zato morajo upravljalci plaž zagotoviti prost dostop do vode in omogočiti zadrževanje na priobalnem zemljišču.

Izjemoma lahko imetnik vodne pravice zaračunava za izvajanje dejavnosti kopališča, a le če je za kopanje zgradil objekt, ki ne more biti samo grajena obala ali pomoč. Upravljalec Grajske plaže na Bledu vstopnino lahko zaračunava, saj imajo na kopališču štiri manjše in en olimpijski bazen.

Komentarjev 2
  • Sebastjan Kroflič 16:03 14.maj 2013.

    Popolnoma pravilno, naj zaračunavajo ležalnike, senčnike, pijačo,... dostop do morja in kopanje pa mora biti brezplačno!

  • klincek 14:58 14.maj 2013.

    pošteno saj ni njihov