Slovenija
36 ogledov

Ne želijo "medijskega trušča"

Ppodpis s Fidesom Anže Petkovšek
Ministrstvo za zdravje in zdravniški sindikat Fides bosta danes nadaljevala pogajanja o spremembah kolektivne pogodbe za zdravnike.

Tako na ministrstvu kot v Fidesu o podrobnostih predlogov, s katerimi bodo sedli za pogajalsko mizo, niso želeli govoriti. Dogovorili so se namreč, da si bodo prizadevali za pogajanja s čim manj medijskega trušča.

Sporazum o začasni zamrznitvi stavke zdravnikov, ki sta ga 5. decembra podpisala ministrica Milojka Kolar Celarc in predsednik Fidesa Konrad Kuštrin, je odprl vrata nadaljevanju pogajanj o kolektivni pogodbi. Do dvotedenske stavke v novembru je prišlo potem, ko ministrstvo in Fides tudi po več krogih pogajanj, ki so se začela v marcu, nista prišla do dogovora.

Pričakujejo višje osnovne plače

Najtrši oreh pogajanj je bil in ostaja tarifni del kolektivne pogodbe. V Fidesu pričakujejo izboljšanje osnovne plače. Prav tako si želijo, da bi lahko zdravniki z napredovanji presegli 57. plačni razred, česar zdaj ne morejo. Predlagajo tudi drugačno napredovanje v nazive, posodobitev dodatkov za posebne pogoje dela in spremembe glede dopustov.

Milojka Kolar Celarc | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Na ministrstvu so pojasnili, da bodo pogajanja o tarifnem delu, to je naboru zdravniških delovnih mest in njihovem vrednotenju, potekala v skladu s sklenjenim dogovorom med vlado in sindikati javnega sektorja. "Pred nadaljevanjem pogajanj bodo pridobljena tudi ponovno vladna pogajalska izhodišča v tem delu," so dodali.

Za manj bolnikov na enega zdravnika

Sporazum o začasni zamrznitvi stavke govori tudi o potrditvi standardov in normativov za zdravnike iz modre knjige ter o možnosti nagrajevanja zdravnikov, ki bodo za več kot 30 odstotkov presegli normative. Modra knjiga sicer določa bistveno manj opredeljenih bolnikov na enega družinskega zdravnika od zdajšnjega povprečja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.