Svet
16 ogledov

Ne želijo si neodvisnosti

oranževci
1/5
EPA
V škotskem Edinburghu se je danes zbralo več tisoč pripadnikov konservativnega protestantskega reda oranževcev, ki so se s protestnim shodom izrekli za celovitost Velike Britanije in proti neodvisnosti Škotske.

Shod je potekal pod sloganom Ponosni, da smo Britanci.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so na shodu pričakovali do 15.000 udeležencev.

Drugi simpatizerji gibanja proti samostojnosti Škotske so sicer do protestov oranževcev manj kot teden dni pred odločilnim referendumom kritični in se bojijo nasprotnega učinka. Sloves reda je namreč precej omadeževan, saj njegovi pripadniki s svojimi shodi redno skrbijo za provokacije.

Na shodu oranževcev v Glasgowu julija je bil s steklenico ranjen 12-letni deček, ki je dogajanje zgolj opazoval. Takrat je opozicijski poslanec iz vrst laburistov Jim Murphy poudaril, da s to skupino gibanje Boljši skupaj, ki se prav tako zavzema za celovitost Velike Britanije, ne želi imeti prav ničesar.

47 odstotkov proti neodvisnosti

Pet dni pred referendumom je ozračje na Škotskem razgreto. V danes objavljeni anketi so v vodstvu znova nasprotniki neodvisnosti Škotske. V anketi, ki jo je naročila kampanja za ohranitev zveze z Veliko Britanijo, se je 47 odstotkov vprašanih izreklo proti neodvisnosti, 40,8 odstotka jo podpira, devet odstotkov pa je neodločenih. Med tistimi, ki so odločeni, jih je torej proti 54 odstotkov, za pa 46, povzema AFP.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.