Slovenija
514 ogledov

Necepljeni bodo morali zdravljenje plačati sami

Oslovski kašelj Profimedias
Če otroka ne boste cepili proti bolezni, za katere je cepljenje obvezno, boste, če bo za to okužbo zbolel, stroške zdravljenja krili sami.

Med pravice, ki izhajajo iz obveznega zdravstvenega zavarovanja glede na predlog zakona o zdravstvenem in zdravstvenem zavarovanju, po novem ne bi več sodila pravica do povračila stroškov za zdravljenje okužbe, če boste cepljenje proti njej zavrnili. 

To je predvideno v 45. členu zakona, ki se nanaša na izločene zdravstvene pravice. Ministrstvo je opredelilo 17 pravic, ki ne sodijo v pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, V 12. točki navajajo, da med izločene pravice spada tudi pravica do kritja zdravstvene oskrbe za bolezen, ki je posledica opustitve cepljenja.  

zakon, cepljenje | Avtor: MZ MZ

Obvezna cepljenja za otroke v Sloveniji so cepljenja proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, hemofilusu influence tipa b, otroški paralizi, ošpicam, mumpsu in rdečkam in  hepatitisu B. 

Bi starši plačali tudi urgenco in zdravljenje v bolnici?

Otroci koprskih vrtcev bodo v četrtek preganjali strah pred zdravniki, cepljenje | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Uveljavitev te določbe zakona bi torej v praksi pomenila, da bi morali starši sami plačati zdravstveno storitev, ki bi bila potreba, če otrok zboli za katero od naštetih bolezni pa proti njej ni bil cepljen za to pa tudi ni obstajala zdravstvena indikacija, kar bi lahko pomenilo tudi, da bi morali plačati intenzivno nego v bolnišnici po morebitnem zapletu otroka, ki zboli za mumpsom, rdečkami, oslovskemu kašlju ...

Opustitev le iz določenih zdravstvenih razlogov

V Sloveniji je opustitev cepljenja v skladu z veljavno zakonodajo namreč možna le iz medicinskih razlogov. Zakon o nalezljivih boleznih (ZNB) razloge za opustitev ali odložitev cepljenja določa v 22. a členu: "Zdravnik, ki opravlja cepljenje, mora s pregledom osebe, ki se cepi, in vpogledom v njeno zdravstveno dokumentacijo ugotoviti morebitne razloge za opustitev cepljenja, zaradi  katerih bi se zdravstveno stanje osebe lahko trajno poslabšalo." Med razlogi za opustitev cepljenja so alergija na sestavine cepiva, resen nezaželen učinek cepiva po predhodnem odmerku istega cepiva, bolezen ali zdravstveno stanje, ki je nezdružljivo s cepljenjem.

zdravje | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Ministrstvo spremembo obveznosti cepljenja napoveduje že štiri leta, doslej še nič

Ministrstvo za zdravje že od leta 2013 napoveduje skorajšnjo spremembo zakona o nalezljivih boleznih, s katero cepljenje ne bi bilo več obvezno, pač pa priporočljivo. Sprememba zakona je bila v normativni program vlade uvrščena že leta 2014. Na ministrstvo za zdravje smo ponovno naslovili vprašanja, kdaj bo zakon o nalezljivih boleznih spremenjen v tej smeri. Ko prejmemo odgovore, jih bomo objavili.

Precepljenost sicer iz leta v leto upada. 

precepljenost | Avtor: NIJZ NIJZ
precepljenost | Avtor: NIJZ NIJZ

 

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 93
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 11:04 28.januar 2017.

    Da vidim kolko trollov se bo oglasilo. :)

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 11:04 28.januar 2017.

    Breaking!! New published study (This week: 1/23/17) from Italy shows vaccines contaminated with undeclared micro and nano-sized particles!What does the study say? It's jaw-droppingly bad, just start with the discussion at the end, the scientists were "baffled", they ...prikaži več found a bunch of stuff in ALL pediatric vaccines that they didn't expect to find like Lead, Tungsten, Zirconium, Iron, Nickel, Antimony, stainless steel, and chromium--to name a few! (The one vaccine that was 100% free from inorganic contaminants? A pet vaccine!)

  • Johnny13a 19:30 25.januar 2017.

    Če bi dodal še obvezno psihiatrično zdravljenje za nekatere s takšnimi potrebami, grem še na referendum :PKrvodajalstvo: šment? Ampak upokojenci itak nimajo plačanga dneva?Drugo mnenje: Potuha, ker vi paranoiki itak nobenmu ne verjamete, tisti, ki pa rabi ...prikaži več to, naj si pa plača 100 EUR.Prevoz: Sem si še vedno vzel zasebno zavarovanje, ker od javnega nič ne pričakujem?Mimogrede: Kako ti nekak zaupaš v isti sistem, katerega pljuvaš, da je zanič, ker te sili v cepljenje? Ne razumem te shizofrene logike...