• Sob 17 do 29 °C
  • Ned 17 do 21 °C
  • Pon 19 do 26 °C
več na vreme.net

Zdravstvena reforma

93 komentarjev

Necepljeni bodo morali zdravljenje plačati sami

Če otroka ne boste cepili proti bolezni, za katere je cepljenje obvezno, boste, če bo za to okužbo zbolel, stroške zdravljenja krili sami.

Sergeja Hadner Hvala / Ljubljana

 

O pravici svobodne izbire cepljenja so pred desetimi leti presojali ustavni sodniki. (Foto: Profimedia)

Med pravice, ki izhajajo iz obveznega zdravstvenega zavarovanja glede na predlog zakona o zdravstvenem in zdravstvenem zavarovanju, po novem ne bi več sodila pravica do povračila stroškov za zdravljenje okužbe, če boste cepljenje proti njej zavrnili. 

To je predvideno v 45. členu zakona, ki se nanaša na izločene zdravstvene pravice. Ministrstvo je opredelilo 17 pravic, ki ne sodijo v pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, V 12. točki navajajo, da med izločene pravice spada tudi pravica do kritja zdravstvene oskrbe za bolezen, ki je posledica opustitve cepljenja.  

Citat iz predloga zakona.  

Obvezna cepljenja za otroke v Sloveniji so cepljenja proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, hemofilusu influence tipa b, otroški paralizi, ošpicam, mumpsu in rdečkam in  hepatitisu B. 

Bi starši plačali tudi urgenco in zdravljenje v bolnici?

 
Uveljavitev te določbe zakona bi torej v praksi pomenila, da bi morali starši sami plačati zdravstveno storitev, ki bi bila potreba, če otrok zboli za katero od naštetih bolezni pa proti njej ni bil cepljen za to pa tudi ni obstajala zdravstvena indikacija, kar bi lahko pomenilo tudi, da bi morali plačati intenzivno nego v bolnišnici po morebitnem zapletu otroka, ki zboli za mumpsom, rdečkami, oslovskemu kašlju ...

Opustitev le iz določenih zdravstvenih razlogov

  •  

    O pravici svobodne izbire cepljenja so pred desetimi leti presojali ustavni sodniki. Ti so menili, da tako imenovana kolektivna varnost prebivalstva presega morebitno škodo, ki utegne nastati posameznikom zaradi stranskih pojavov cepljenja.

V Sloveniji je opustitev cepljenja v skladu z veljavno zakonodajo namreč možna le iz medicinskih razlogov. Zakon o nalezljivih boleznih (ZNB) razloge za opustitev ali odložitev cepljenja določa v 22. a členu: "Zdravnik, ki opravlja cepljenje, mora s pregledom osebe, ki se cepi, in vpogledom v njeno zdravstveno dokumentacijo ugotoviti morebitne razloge za opustitev cepljenja, zaradi  katerih bi se zdravstveno stanje osebe lahko trajno poslabšalo." Med razlogi za opustitev cepljenja so alergija na sestavine cepiva, resen nezaželen učinek cepiva po predhodnem odmerku istega cepiva, bolezen ali zdravstveno stanje, ki je nezdružljivo s cepljenjem.

 
Ministrstvo spremembo obveznosti cepljenja napoveduje že štiri leta, doslej še nič

Ministrstvo za zdravje že od leta 2013 napoveduje skorajšnjo spremembo zakona o nalezljivih boleznih, s katero cepljenje ne bi bilo več obvezno, pač pa priporočljivo. Sprememba zakona je bila v normativni program vlade uvrščena že leta 2014. Na ministrstvo za zdravje smo ponovno naslovili vprašanja, kdaj bo zakon o nalezljivih boleznih spremenjen v tej smeri. Ko prejmemo odgovore, jih bomo objavili.

Precepljenost sicer iz leta v leto upada. 

 
 

 

sergeja.hadner@zurnal24.si

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarjev (93)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima