Slovenija
243 ogledov

Nečloveško klanje na trgu

Aleksij Mužina Suzana Kos
Neodgovorno zbijanje cen povzroča stečaje podjetij.


"Eden od takšnih primerov, ko je nerealna cena, dosežena na javnem naročilu, povzročila nekaj stečajev, je predor Markovec. Če so bile pričakovane cene ob oddaji del okoli sto milijonov evrov, najugodnejši ponudnik pa je pristal na 64 milijonov z davkov vred, je bilo na mestu vprašanje, ali je mogoče za tak denar posel kakovostno in sploh dejansko uresničiti," razmišlja Aleksij Mužina, odvetnik in strokovnjak za področje javnih naročil.

"Bila sem na številnih odpiranjih ponudb in pri vsaj polovici se je zgodilo, da so po odpiranju teh v drugem krogu ponudniki svoje cene spustili za polovico ali celo za 60 odstotkov; takšne prakse ne bi smeli dopuščati," ob tem ocenjuje Špela Munih, direktorica Uradnega lista, ki je v Portorožu organiziral posvet o aktualnih vprašanjih javnih naročil. Več kot 180 udeležencev, med njimi odvetnikov, predstavnikov ministrstev in javnih ustanov, je opozorilo na razmere na trgu, kjer naj bi se dogajalo "nečloveško klanje". "Najnižja cena ni vedno tudi najboljša, dejansko se prepogosto dogaja, da je najugodnejša cena, ki je ponujena na javnem naročilu, daleč pod ceno, za katero je posel sploh mogoče realizirati. Izvajalci gredo v posel z jasnim zavedanjem, da bodo podizvajalci ostali nepoplačani," pravi Mužina.

Komentarjev 5
  • P.F. 12:54 20.september 2013.

    Bah, še en manipulator, ki bi rad prijateljske namesto komercialnih cen.Težava v Sloveniji ni to, da nekdo poskuša dobiti posel pod ceno, temveč to, da ni nikakršne plačilne discipline. Pa ne zato, ker izterjave ne bi bile možne, ...prikaži več temveč zato, ker se tudi mali podizvajalci obnašajo kot navadne ovce: mesece in mesece poslušajo kako bodo enkrat pa res dobili plačano, vmes pa zastonj delajo.Tega se je potrebno odvaditi, pa bo. Če ni plačano v roku, potem nasvidenje. Če so roki idiotski, tudi nasvidenje. Če bo kdo delal na lepe oči, pa naj se ne pritožuje in naj se kar lepo samemu sebi zahvali, da pristane v stečaju, če dela zastonj.Kar se tiče neizgrajenih naročil pa je v pogodbo potrebno dodati samo zahtevek za ustrezno garancijo. Ta pokrije stroške, ki nastanejo v primeru propada podjetja, ki poskuša goljufati naročnika in podizvajalce. V roku meseca ali največ dveh, če bi podizvajalci ugotovili, da tu več ni socializma in, da jim ni potrebno delati za

  • Ronald Reagan 09:46 20.september 2013.

    Kdor pride na javni razpis s ceno, ki je nižja od cene materiala (in to so skoraj vse ponudbe gradbincev in raznih inženiring firm) bi moral biti TAKOJ zaprt !!!Ker gre zavestno v posel ki ne bo imel poplačanih ...prikaži več podizvajalcev...Aja, potem bi jih že poralo biti 90% zaprtih...Dokler ne spremenimo kriterijev javnega naročanja ne bo rešitve. Tudi tiste, ki pristajajo na take cene samo da dobijo delo bi bilo treba kaznovati...ker silijo svoje zaposlene v suženjstvo.

  • Slodej 08:42 20.september 2013.

    Mini malica gre gorhttp://slovenskidnevnik.com/vlada-znova-zvisuje-mini-malico/