Svet
18 ogledov

Nedolžnega obsojenca po 23 letih zapora zadela kap

David Ranta youtube.com
Newyorčan David Ranta je lahko le slaba dva dni užival na prostosti, potem ko ga je sodnica po 23 letih zapora v četrtek razglasila za nedolžnega.

58-letnega Ranto, ki je po izpustitvi izjavil, da ga je strah, kaj ga čaka zunaj zapora, je zadela srčna kap in je v bolnišnici.

Primer v New Yorku močno odmeva, saj je Ranta nenehno vztrajal, da je nedolžen. Leta 1991 je bil obsojen na dosmrtni zapor zaradi umora ortodoksnega rabina Chaskela Werzbergerja v Brooklynu. Porota ga je spoznala za krivega kljub pomanjkanju dokazov oziroma celo kljub izjavam prič, da je nedolžen.

Porota je raje verjela policijskemu detektivu Louisu Scarcelliju, ki je krivdo za odmeven umor naprtil Ranti. To naj bi storil zato, ker je bil pod političnim pritiskom, da primer hitro reši. Scarcelli vztraja, da je le opravljal svoje delo in ni naredil nič nezakonitega, vendar pa je takšna izjava pričakovana.

Če se bo potrdilo, da je detektiv ponaredil dokaze za obsodbo, bodo vprašljive vse aretacije in obsodbe v njegovi karieri. Ranta bo, če preživi, skorja zanesljivo tudi tožil mesto za več milijonov dolarjev odškodnine.

Kurirja in dekleta niso poslušali

Leta 1990 je neznanec skušal oropati kurirja judovske zlatarne v Brooklynu. Kurir je pobegnil, ropar pa je ustrelil rabina in prav tako pobegnil. Po kurirjevem opisu je Scarcelli aretiral Ranto.

Kurir je na sojenju sicer zatrdil, da Ranta nikakor ni tisti, ki ga je skušal oropati. Kar štirje od petih drugih očividcev so prav tako trdili, da Ranta ni ropar. Porota pa ga je vseeno spoznala za krivega na podlagi pričanja obsojenega posiljevalca, ki si je s tem izboril nižjo kazen, in njegovega dekleta.

Pričal je tudi takrat 13-letni očividec Menachem Lieberman, ki je pred leti spremenil svojo izpoved in povedal, da mu je detektiv naročil, da med možnimi osumljenci izbere tistega z najdaljšim nosom, torej Ranto.

Primer proti Ranti se je začel krhati leta 1996, ko je dekle pokojnega zločinca Theresa Astin priznala, da je bil morilec njen fant. Povedala je, da ji je fant priznal, da je ubil rabina, vendar pa ji takrat niso verjeli, fanta pa niso mogli zaslišati, ker je kmalu po umoru rabina umrl na begu pred policijo zaradi nekega drugega zločina.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.