• Sre 17 do 28 °C
  • Čet 19 do 24 °C
  • Pet 18 do 24 °C
več na vreme.net

Preprodaja

9 komentarjev

Dopinškemu paru hišo v Rožni prodal stric Danilo

Zakonca Karner, osumljena nedovoljene spletne prodaje dopinških preparatov, bosta v zvezi z izročitvijo ZDA pred preiskovalnim sodnikom zaslišana 11. januarja. O paru spregovoril stric osumljene, publicist Danilo Slivnik.

D. H. / Celovec, Bad Kleinkirchheim

/ Osveženo:

 

Danilo Slivnik

  •  

    Kot je za A kanal povedal Danilo Slivnik, je že govoril z nečakinjo Alenko Karner. Pravi, da je bil v njuni luksuzni vili dvakrat, da pa je vedel le, da se ukvarjata s prodajo raznih generičnih zdravil. Paru je tudi sam prodal hišo v Rožni dolini, vedel pa je tudi za jahto in hišo v Opatiji, je za televizijo še povedal Slivnik.

To je za STA pojasnil njun odvetnik Roland Grilc. Po njegovih informacijah Slovenija za njuno izročitev ni zaprosila, preiskovalni sodnik pa jima je pripor že odredil.

Grilc je za STA razložil, da morata biti po avstrijskem pravnem redu za izročitev osumljencev izpolnjena dva pogoja. Prvi pogoj se ugotavlja na osnovi dokumentov, ki jih pošlje država prosilka za izročitev, v tem primeru Združene države Amerike. Dokumenti morajo izkazati utemeljen sum storitve kaznivega dejanja.

Drugi pogoj pa je ta, da je dejanje kaznivo v obeh državah, torej tako v Avstriji kot v ZDA, kar v tem primeru je. Kot je še dodal Grilc, Avstrija ponavadi osumljene in obtožene ZDA izroči, če jih ta zahteva. Karnerjeva sta sicer po Grilčevih besedah prepričana, da pogoja nista izpolnjena.

Slovenska zakonca sta bila po besedah Grilca že zaslišana pred preiskovalnim sodnikom, ki jima je pojasnil, česa sta osumljena, in izročil s tem povezane dokumente. Prav tako jima je preiskovalni sodnik že odredil 14-dnevni pripor z možnostjo podaljšanja.

 

Osumljena nečakinja Danila Slivnika

  •  

    Slovenska policija v zvezi s primerom zakoncev Karner, obvestila zaradi suma storitve kaznivih dejanj davčne zatajitve in pranja denarja, je danes povedal generalni direktor policije Janko Goršek.

    V okviru preiskave proti paru, ki v Sloveniji sicer ni deloval, so policisti pred leti kazensko ovadili slovenskega državljana, pri katerem so zasegli 26 kilogramov različnih nedovoljenih snovi v športu, je še dodal Goršek.

Avstrijska policija domneva, da sta zakonca, 33-letna Alenka in 36-letni Mihael, ki naj bi vodila mrežo preprodajalcev steroidov, z njihovo prodajo prek spleta zaslužila okoli 38 milijonov evrov. Za kako veliko združbo gre, še ni znano, saj preiskava še poteka. Izkupiček iz spornih poslov pa naj bi združba prala prek številnih slamnatih podjetij ter ga vlagala v posle z nepremičninami.

Ob brskanju po spletu se v povezavi s preprodajo omenjenih snovi pojavljata tudi imeni Marjeta Slivnik in Matevž Karner. Publicist Danilo Slivnik je za STA potrdil, da je Alenka Karner njegova nečakinja, njegova sestra pa se imenuje Marjeta Slivnik Hribar. A kot je poudaril, njegova sestra o objavah njenega imena na spletu ne ve ničesar in vsa morebitna namigovanja strogo zavrača.

Pojasnil je še, da je Matevž Karner brat aretiranega Mihaela in da sta se Alenka in Mihael ukvarjala s prodajo generičnih zdravil ter da je popolnoma jasno, da s preprodajo steroidov ne bi mogla zaslužiti 40 milijonov evrov.

V evidencah Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) se isto ime, torej Matevž Karner, pojavlja dvakrat, in sicer najprej kot direktor podjetja KARNER, d. o. o., Ljubljana s sedežem v ljubljanskih Murglah ter kot direktor podjetja Palea, čigar lastnik je družba iz Paname. Ali gre za istega Matevža Karnerja, ni jasno, saj se na objavljeni telefonski številki ne oglaša nihče.

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarjev (9)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima