Slovenija
29 ogledov

"Nehigienično bi bilo varčevati na občinah“

primorska03.09.09....robert smrdelj...zupan obcine pivka....foto: valter leban valter leban
Srečanje ministra za javno upravo z župani in županjami se je končalo brez dokončnih dogovorov. Župani so začutili, da ima vlada posluh zanje.

Minister Boris Koprivnikar je po srečanju dejal, da je osnova dogovora z občinami v tem, kako zmanjšati stroške občin s spremembami predpisov in poenostavitvijo postopkov. Vladna stran je pripravila tri vrste ukrepov, a pričakujejo določena zmanjšanja stroškov tudi na strani občin in drugih deležnikov. Ukrepe so predstavili na torkovem srečanju, pogovori pa se bodo nadaljevali tudi v prihodnjih tednih. Koprivnikar pravi, da ne ve, kakšen bo izplen pogajanj, če ne bodo prišli do prihrankov, pa napoveduje težave s proračunom za leto 2015.

Znižanje povprečnine precejšen udarec

"Vlada razume, da smo na skrajni meji možnega in da ne sme biti dodatnih znižanj sredstev, če že pa morajo biti ta sorazmerna z znižanjem stroškov občinam. V nasprotnem bo prišlo do resnih finančnih težav občin in za to bo nekdo moral prevzeti odgovornost," je dejal predsednik Združenja občin Slovenije Robert Smrdelj

Dodal je tudi, da bo povprečnina v letu 2015 znašala 525 evrov, kar je za 11 evrov manj kot letos. To je po mnenju Smrdelja precejšen udarec za občine, ker v enaki višini ni predvidenih nobenih znižanj stroškov občin. S to povprečnino je težko zapirati proračune, je še ocenil Smrdelj.

"Če je država popustila sindikatom, bi bilo zdaj nehigienično, da bi varčevala na občinah," pa je izpostavil celjski župan Bojan Šrot. Šentjurski župan Marko Diaci pa je ocenil, da se razkorak med zakonsko določenimi nalogami občin in njihovim financiranjem iz leta v leto povečuje. Poseg v sredstva občin traja že kar nekaj let in občine so tako v zadnjih letih ob več kot milijardo evrov glede na zakon o financiranju občin.

Vlada za zdaj še ne bo predlagala znižanja sredstev za občine iz državnega proračuna. To bo znova aktualno ob rebalansu državnega proračuna. Do takrat bodo poskušali poiskati tudi ukrepe za znižanje stroškov občinam.

Komentarjev 2
  • slajan 19:13 10.december 2014.

    Smrdelj ima na vesti toliko zgrešenih investicij (park vojaške zgodovine, hladilnica sadja, industrijska cona Neverke ....) da bi lahko z izgubljenimi miljoni abstiniral, kar se državni sredstev tiče vsaj 20 let.

  • Lavdan 18:46 10.december 2014.

    Ne razumem kakšno zvezo ima varčevanje s higieno. Bi pa največ privarčevali, če bi ukinili vsaj pol občin. Pol proračuna gre za občinsko birokracijo. Za primerjavo v New Yorku je en župan in štirideset svetnikov, a pri nas preko dvesto ...prikaži večto županov in nebroj svetnikov.