Slovenija
24 ogledov

Nejasna podoba nove koalicije

Podoba nove koalicije, ki si jo želi sestaviti predsednik zmagovalke na volitvah SMC Miro Cerar, je tudi pred ustanovno sejo DZ še precej nejasna. Zjutraj o tem izvršni odbor DeSUS.

Izvršni odbor DeSUS naj bi se danes izrekal o koalicijski pogodbi, razpravljali bodo tudi o razdelitvi mest v sklopu koalicijske pogodbe. Predsednik DeSUS Karl Erjavec je sicer že izrazil zadovoljstvo, da so se v glavnem uspeli dogovoriti o vseh svojih predlogih. Pričakujejo pa še konkretiziranje dogovora, po katerem bi regres v prihodnjem letu dobilo čim več upokojencev, a je po Erjavčevih besedah treba preveriti proračunske in gospodarske možnosti.

Da je DeSUS pripravljena na vstop v koalicijo, je kazala tudi napoved Erjavca, da bo na današnji ustanovni seji kandidat za predsednika DZ. To mesto namreč po navadi pripada drugi največji vladni stranki. A si je Erjavec nato premislil in v stranki so pojasnili, da se za to mesto ne bo potegoval, dokler ne bodo bolj jasna nadaljnja koalicijska razmerja.

NSi še brez odločitve

Poleg njih je v pogovore vpeta tudi NSi, a v stranki enotnega stališča o morebitnem vstopu v vlado Cerarja še niso sprejeli. Predsednica NSi Ljudmila Novak je včeraj tako napovedala, da se bodo strankini poslanci še pred začetkom ustanovne seje danes odločali, ali bodo podprli kandidata za predsednika DZ ali se bodo pri glasovanju vzdržali. Zatrdila pa je, da mu nasprotovali zagotovo ne bodo.

Koalicijska pogajanja predstavnikov potencialnih partneric s Cerarjem se bodo sicer formalno nadaljevala prihodnji teden, a predsedujoči SD Dejan Židan ne izključuje možnosti za "kakšen kratek razgovor" že takoj po današnji ustanovni seji DZ.

Jasno pa je že, da bosta v opoziciji zagotovo SDS in ZL.

Komentarjev 2
  • Kaco Blento 14:19 01.avgust 2014.

    se strinjam. k pravjo tuha reka bregove dere ( podira )

  • spenjac 10:17 01.avgust 2014.

    Ko berem članke o SMC imam vedno bolj občutek, da bodo šli davki gor.