Slovenija
26 ogledov

Pripravljene varnostne ograje, trgovine bodo zaprli

Vstaja Kongresni trg Facebook
Val protestov bo danes po napovedih na družabnem omrežju Facebook zajel štiri večja slovenska mesta. Seje odborov ne bo.

V protestu, ki se bo danes ob 16. uri odvijal na Kongresnem trgu in pred parlamentom v Ljubljani, bo sodelovalo več sto policistov, so sporočili iz Policijske uprave Ljubljana.

Pred parlamentom so policisti že namestili varovalne ograje, trgovin pa za zdaj še ne zapirajo. Po neuradnih informacijah spletnih Financ bodo večino trgovin na Kongresnem trgu in v okolici parlamenta v času protestov zaprli.

"V okviru varovanja bo v okolici objektov (državni zbor, vlada ...), ki se varujejo po posebnih predpisih, policija omejevala gibanje ljudi, zaradi česar bo po 14. uri  zaprt del Šubičeve ulice med Prešernovo in Slovensko cesto, del Prešernove ceste med Erjavčevo in Gregorčičevo ulico ter Gregorčičeva ulica do križišča z Igriško ulico. Zato vse udeležence v prometu pozivamo, da uporabljajo vzporedne ceste oziroma da se zastojem izognejo. Prav tako pozivamo vse, da upoštevajo opozorila in navodila policije."

Kako ravnati v primeru, ko policija nepravilno uporabi pooblastila?

Vsem, ki bi se zaradi ravnanja policije čutili prizadeti, varuhinja predlaga, naj razmislijo o uporabi pritožbene poti.

Ob tem navajajo člen zakona o policiji, ki predvideva, da se lahko vsak v 30 dneh od trenutka, ko je izvedel za domnevno policistovo kršitev, pritoži na ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) ali policijo. Pritožnik lahko vloži pritožbo pisno, ustno ali v elektronski obliki.

Vsako pritožbo mora najprej obravnavati vodja organizacijske enote policije, v kateri dela policist. Če se pritožnik ne strinja z ugotovitvami vodje organizacijske enote policije, mora ta celoten spis takoj odstopiti MNZ, ki reševanje izvaja v tričlanskih senatih. Te sestavljajo pooblaščenec ministra in dva predstavnika javnosti. Postopek reševanja pritožbe na MNZ se zaključi s posredovanjem odgovora pritožniku v 30 dneh od zaključka postopka pri vodji organizacijske enote policije.

Protesti so se začeli z mariborsko vstajo

Protesti so se začeli prejšnji teden v Mariboru z zahtevami po odstopu župana Franca Kanglerja. V ponedeljek pa so se na 2. Mariborski vstaji protesti spremenili v izgrede. Nasilje na protestih so obsodili politiki, in tudi civilna družba.

Protesti so se doslej zvrstili v Ljubljani, Kranju in na Jesenicah, za ponedeljek pa je napovedana 3. Mariborska vstaja.

Komentarjev 50
  • Žurnalček 18:44 30.november 2012.

    Obleč tudi ti volnene štumfe ! Ti bo vsaj toplo , k boš šel proti dnu. Pa dol so kocke in se lahko silovito odrineš , samo brez kocke v roki !

  • Žurnalček 18:40 30.november 2012.

    Dragi mladenič , navleci volnene štumfe na noge, kajti Ljubljanica je že ob temle času že mrzla. No plavat znaš , a ne ?

  • Žurnalček 18:31 30.november 2012.

    ki se nanašajo na Zakon o kazenskem postopku, s tem da se doda v zakon , da so vsi prisluhi SOVE verodostojni na sodiščih v RS , ne glede na njihov zakoniti izvor. Da se omogoči še ena vrsta sojenja ...prikaži veča in to je »sojenje pred veliko poroto« pred katero stopijo vsi , ki so državo odškodovali za kakršen koli znesek davka ali kakega drugega premoženja. Samo s popravo teh zakonov in to DRŽAVNEGA ZBORA v tej sestavi , boste lahko ZMAGALI, ne samo zase, ampak za vse NAS in svoje OTROKE ! No sedaj vidim , da ste se le premaknili pred Parlament !