Slovenija
27 ogledov

Nekateri verjamejo skoraj vsemu

Facebook Profimedias
Objave, ki promovirajo teorije zarote, so bolj uspešne pri pridobivanju všečkov, kot objave, ki govorijo resnico.

Ljudje, ki imajo radi teorije zarote, so zelo dojemljivi za nenavadne trditve na Facebooku in redko berejo članke oziroma pregledujejo strani, ki postavljajo pod vprašanj njihova prepričanja. To je ugotovitev raziskave italijanskih in ameriških raziskovalcev, ki so svoje ugotovitve objavili v Public Library of Science (PLOS ONE). Analizirali so sovražen odnos do znanosti, ki je po njihovi oceni precej razširjen med uporabniki socialnih omrežij.

V raziskavi so preučevali vedenje 1,2 milijona uporabnikov Facebooka in ugotovili, da 91.53 ljudi, ki imajo radi teorije zarote, prebira le strani, ki promovirajo teorije zarote. Ugotovili so tudi, da so spletne strani, ki promovirajo teorije zarote, bolj uspešne pri pridobivanju všečkov, njihove objave pa se hitreje širijo, kot objave, ki govorijo resnico.

Potegavščine

Da bi preverili svoje hipoteze, je skupina raziskovalcev ustvarila pristranske in pikre objave, ki so bile zelo očitno v nasprotju s prevladujočim znanstvenim pogledom. Med njimi so recimo bile trditve, da so odkrili neskončno energijo, novo svetilko iz aktinoidov (plutonija in urana), s katero bi lahko rešili probleme z energijo z manj škodljivim vplivom na okolje, ali da je kemična analiza pokazala, da kemične sledi na nebu oz."chemitrails" vsebujejo sildenafil citratum, t. j. aktivno sestavino viagre.

Laž se širi hitreje od resnice

Ugotovili so, da je 77,92 odstotkov všečkov in 80,86 odstotkov komentarjev na te poste prišlo od uporabnikov, ki tudi sicer pregledujejo razne spletne strani s teorijami zarote. Prepričani so, da njihova raziskava kaže na to, da se "laži na socialnih omrežjih širijo hitreje od resnice".

Komentarjev 3
  • nostradamus 07:40 02.marec 2015.

    vsa ta druzbena omrezja so postavljena nacrtno in z enim samim ciljem to je zbiranjem podatkov ki jih uporabljajo v razlicne namene

  • Kolus 05:52 02.marec 2015.

    Facebook je družabno ali družbeno omrežje, ne pa socialno. Nima veze s socialo, nekateri pa se kar držijo napačnega prevoda.

  • patriot5 19:24 01.marec 2015.

    Pa enako je z večino novinarjev in medijev. Žal. Trobijo in razlagajo vse nemogoče samo za prodajo, pa je res ali ne.