Slovenija > Komentarji in kolumne
41 ogledov

Nekateri moški imajo ženo, drugi dve mami

Če je vaš partner nasprotnega spola, še ne pomeni, da je jasno, čigava domena je kuhalnica.

kolumnisti 14.06.11, Maja Kalan, novinarka Zurnal24, foto: Anze Petkovsek | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Da za spremembe tradicionalno spolno določenih vlog in ideologij nikakor ni dovolj, da začnemo pri sebi, sta povedali že strokovnjakinji v članku, Humerjeva in Renerjeva. Šment, še lastni jezik nas tepe z "odvisnostjo" od nekega moškega. Še dobro, da nismo na Češkem ali Slovaškem, kjer bi vam pričujoče vrstice servirala celo Maja Kalanova. Ta pa ne goji prav velike mere strpnosti do posameznic, ki so si življenje uredile tako, da njihovi (če gre seveda za moške) partnerji spadajo med 63,5 odstotka sodržavljanov, ki menijo, da je mesto ženske doma.

Tarnanje

V širšem krogu ljudi, ki jih poznam, namreč neredko slišim pritožbe vrstnic. Slišijo se nekako takole: "oh, da bi moj znal prižgati pravi program na pralnem stroju", "ko sem prišla domov, me je čakala posoda, ki jo je treba zložiti v pomivalca" ali "pa še za mojega sem morala skuhati kosilo". Spoštovane kolegice, rojene v 80. letih prejšnjega stoletja ali kasneje – upam, da se jutri zbudite in spomnite, da živimo v 21. stoletju. Če si vaši gospodje ne znajo skuhati kosila, pospraviti postelje ali prižgati pomivalnega stroja, hkrati pa znajo uporabljati mobilne aplikacije, voziti avto ali delati na banki, niste postale njihove partnerice, ampak njihove mame. Boste rekle, da same ne znate upravljati škarij za živo mejo, zamenjati vode za pranje vetrobranskega stekla ali zamenjati žarnice? Upam, da ne. Eno je, če si dela po spolu tako ali drugače razdelite. Če tarnajoč vsa bremena jemljete nase, pa ste si krive same.

Komentarjev 2
  • sasquatch 15:22 19.marec 2014.

    od tod tudi njene frustracije :) tudi mnoge druge, ki ne morejo najt moškega, kateri bi sprejel vlogo samohranilca, medtem ko bi se lahkoživke 24/7 valjale po kafičih z isto mislečimi, se zatekajo k tovrstnim mislim. sicer pa je tukaj ...prikaži večj 90% krivde na starših, ki so s tem, da ji od malega rinejo v tazadnjo vse živo in se ji nikoli ni rabilo trudit za nič, podzavestno zajebali tistega ki jo je oz. jo bo pobral. zato pa imaš cel kup samskih 30+ letnic, ki se afnajo po FB, češ kako jim je fajn in so one najlepše in najboljše ter vsi moški kao ne vedo kaj zamujajo, čeprav vsi vedo koliko je ura. na koncu jim edino družbo jim dela pes.

  • Simona Volpe 17:07 18.marec 2014.

    Zato pa si samska. :)