Zdravje
52 ogledov

Nekateri prigrizki se spreminjajo ... Na slabše!

prigrizki Profimedias
V nekaterih izdelkih je danes več sladkorja in soli, kot so ga vsebovale pred nekaj leti.

Spletni portal veskajjes.si deluje že šest let, zato lahko spremljajo, ali so proizvajalci v preteklih letih morebiti spremenili recepturo za nekatera živila ali pijače. "In včasih naletimo na resnično negativna presenečenja," so zapisali pri Zvezi potrošnikov Slovenije. "V Fanti, ki je že tako sladka, je letos še več sladkorja, kot ga je bilo pred štirimi leti. Enako velja za Scweppes Biter Lemon. V slanemu prigrizku Smoki, ki že tako ni najprimernejši, je proizvajalec količino nasičenih maščobnih kislin povečal za skoraj 50 odstotkov."

Vrednotenje industrijskih predpakiranih prehranskih izdelkov in pijač s "semaforjem" je sicer prva uvedla britanska Food Standard Agency. "Ugotovili so, da je za potrošnike takšen prikaz vsebnosti sladkorja, maščobe in soli v prehranskih izdelkih najprimernejša in najenostavnejša oblika informacije," pravijo pri ZPS. "Proizvajalci pa se še vedno zelo upirajo označevanju s semaforjem, zato smo leta 2010 v Zvezi potrošnikov Slovenije stvar "'vzeli v svoje roke' in pripravili poseben spletni portal, ki potrošnikom pomaga odkriti prehranski profil posameznega živila." 

Posodobljen portal

Portal so letos še prenovlili in posodobili. "Prilagodili smo ga tudi tistim, ki do portala dostopate z mobilno napravo," pravijo pri ZPS. "V bazi živil in pijač je že več kot 1.300 izdelkov, vsak teden pa dodamo še kakšnega novega. Med njimi lahko poiščete tudi tiste, ki so naprodaj v prodajnih avtomatih, nameščenih v fakultetah po Sloveniji."

Prehranski profil živila lahko preverite tudi sami, tako da vnesete podatke o vsebnosti sladkorja, soli in maščobe v živilu ali pijači, ki jih poiščete na izdelku, in v obliki semaforja boste dobili informacijo, kam sodi živilo s prehranskega vidika. Rdeča luč na semaforju seveda pomeni svarilo, da živilo vsebuje veliko maščobe, sladkorja in/ali soli, zato ne sodi v vsakodnevno prehrano.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • mph 10:12 08.november 2016.

    Še en več kot resničen komentar, se strinjam.

  • Avatar praufo
    praufo 08:37 08.november 2016.

    kemija je vse bolj napredovala, in je čedalje bolj dostopna, kar pomeni da se jo uporabi kot nadomestek naravnih substanc, namesto cukra, ki je škodljiv, se uporablja aspartam, ki mnogo močnejši, seveda cenejši in še mnogo bolj škodljiv, ampak skor ...prikaži več vsak okus se da umetno s kemijo ustvart, ker vse gre čez jezik, kjer so receptorji za okus in to je to, naprej pa ni kao ni važno ... zdej če bodo še to obdavčili, kaj naj folk še kupuje, včasih smo pili kot brezalkoholno pijačo malinovc zmešan z vodo, ... danes to še redkokdo doma kuha, sploh se pa nikomur ne da mešat, pa še okus je problem (za nekatere)

  • glicinija 08:35 08.november 2016.

    nobene potrebe da človek pije fanto in gricka smoki!!!!!