Slovenija
372 ogledov

Nekateri šolarji so upravičeni do brezplačnega prevoza

Občine so učencem, ki so od šole oddaljeni več kot štiri kilometre, po zakonu dolžne zagotoviti pravico do brezplačnega prevoza v šolo. Po novem letu nova pravila glede subvencij za brezplačna kosila.

Delež šolarjev, ki so upravičeni do brezplačnega prevoza,  je zelo različen - navadno je višji v manjših občinah, ni pa to vselej pravilo.Tako ima denimo v Ljubljani pravico do brezplačnega prevoza le vsak sedmi šolar, medtem ko jo v občini Šalovci koristijo skoraj vsi.

Strošek za zagotavljanje teh prevozov v marsikateri občini presega tisočevrov letno na učenca.

Oddaljen mora biti štiri kilometre

Zakon o osnovni šoli določa, da ima učenec pravico do brezplačnega prevoza, če je njegovo prebivališče oddaljeno več kot štiri kilometre od osnovne šole. Ne glede na oddaljenost njegovega prebivališča od osnovne šole ima to pravico učenec v prvem razredu, v ostalih razredih pa samo, če pristojni organ za preventivo v cestnem prometu ugotovi, da je ogrožena varnost učenca na poti v šolo. Prav tako so do prevoza načeloma upravičeni otroci s posebnimi potrebami.

V Skupnosti občin Slovenije so za STA pojasnili, da lokalne skupnosti za prevoz otrok v šolo skrbijo na različne načine. Prevoze urejajo z rednimi linijskimi prevozi (mesečne vozovnice), posebnimi linijskimi prevozi (kombinirana vozila ali minibusi) in drugimi pogodbenimi prevozi.

Občina omogočila tudi taksi prevoze

V Ljubljani bo v novem šolskem letu javne osnovne šole obiskovalo 21.995 učencev. V lanskem šolskem letu je občina brezplačen prevoz omogočila 3288 učencem. Prevoz z urbano je uporabljalo 1020 učencev, 2123 učencev pa se je v šolo vozilo s posebnimi šolskimi prevozi. V 55 primerih je občina omogočila taksi prevoz, v 90 primerih pa je povrnila stroške individualnega prevoza. V obeh primerih je šlo za otroke s posebnimi potrebami. Stroški za prevoze otrok v šolo so v letu 2014 presegli dva milijona evrov.

V Mariboru brezplačno vsak šesti

Mariborske osnovne šole je medtem v šolskem letu 2014/2015 obiskovalo 7636 učencev, kar je okoli sto več kot lani. V lanskem šolskem letu je bilo do brezplačnega prevoza upravičenih 1200 učencev (vsak šesti), od tega 750 zaradi oddaljenosti nad štiri kilometre. V proračunu za leto 2015 ima sicer občina v ta namen zagotovljenih 330.000 evrov, so za STA pojasnili na občini.

Piran, Mozirje, Brežice, Kobarid, Šalovci

Podobno razmerje med številom učencev in upravičenci do brezplačnega prevoza je tudi v Piranu, kljub temu, da ne sodi ravno med večje slovenske občine. Od 1226 učencev, ki osnovne šole obiskujejo v tej občini, jih je brezplačne vozovnice v lanskem šolskem letu prejelo 220. V ta namen občina letno nameni 220.000 evrov.

Tudi v občini Mozirje, kjer osnovne šole obiskuje 382 učencev, jih je do prevoza upravičenih razmeroma malo - 81 oziroma vsak peti. Letni strošek zagotavljanja prevozov je 90.000 evrov.

Na drugi strani pa je več kot polovica šolarjev do brezplačnega prevoza upravičena v brežiški občini. Kot so pojasnili za STA, je v šolskem letu 2014/2015 osem osnovnih šol in eno podružnično šolo v občini obiskovalo 1889 osnovnošolcev. Do brezplačnega prevoza je bilo upravičenih 959 osnovnošolcev. Ti so prejeli vozovnice za avtobusne linije ali jim je bil omogočen drug način prevoza. V proračunskem letu 2014 je občina za prevoze osnovnošolcev namenila nekaj čez 730.000 evrov.

Skoraj dve tretjini učencev pa sta do brezplačnega prevoza upravičeni v občini Kobarid. Po podatkih za bližajoče se šolsko leto 2015/2016 jih od 300 tamkajšnjih šolarjev to pravico koristi 197. Občina v ta namen letno zagotovi blizu 240.000 evrov.

V občini Šalovci na meji z Madžarsko je medtem do brezplačnega prevoza upravičenih 44 od 56 učencev. Občina za prevoze letno nameni nekaj čez 42.000 evrov, je za STA sporočil tamkajšnji župan Iztok Fartek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.