Slovenija
374 ogledov

Nekdanja ministrica Klavdija Markež ne bi vračala denarja za prepisano magistrsko

Klavdija Markež Žurnal24 main
Po letu dni od razkritja, da je magistrska naloga tedanje ministrice za izobraževanje Klavdije Markež plagiat, ta še vedno ni vrnila šolnine, ki ji jo je pokrila Ljudska univerza Ptuj.

Ljudska univerza Ptuj od Klavdije Markež, nekdanje ministrice SMC, ki ji je Fakulteta za državne in evropske študije odvzela naziv magistre zaradi plagiatorstva, zahteva vračilo šolnine za magistrski in doktorski študij. Nekdanji delodajalec je Markeževi namreč pokril stroške šolnine magistrskega študija v višini 1.710 evrov (410.000 SIT) in tudi doktorskega študija v višini 4.050 evrov.

Za skupni znesek nekaj več kot 5.000 evrov z obrestmi sicer še vedno poteka izvensodna poravnava med obema stranema. A ker ta do zdaj ni bila uspešna, na Ljudski univerzi Ptuj razmišljajo tudi o tožbi Markeževe. Kot nam je pojasnila direktorica univerze Mojca Volk bo s to možnostjo moral sicer soglašati svet zavoda. 

Markeževo smo za odziv skušali dobiti preko e-pošte in družbenih omrežji, a se na naša vprašanja ni odzvala.

Dodatek, ki ga je kot magistra prejemala, bo lahko obdržala!

Dodatek za magistrski naziv, ki ga je Markeževa prejemala od leta 2005 do 2014, pa bo lahko obdržala, saj - kot pravijo na Ljudski univerzi Ptuj - je takrat naziv tudi imela. Odvzeli so ji ga šele leto kasneje, ko se je javnosti izpostavila kot ministrica za izobraževanje. Po naših izračunih je na račun prejemanja akademskih dodatkov zaslužila 7.000 evrov.

Da za ljudska univerza ne more zahtevati vračila dodatkov, so za Žurnal24 potrdili tudi na ministrstvu za javno upravo. Olga Golub, predstavnica ministrstva, je tako izpostavila, da se po njihovih podatkih znanstveni naziv odvzame z učinkom za naprej (npr. 179. člen Statuta Univerze v Ljubljani določa, da se znanstveni ali strokovni naslov odvzame z učinkom od dne, ko je diplomantu vročena odločba), zato v tem primeru podlage za vračilo dodatka za znanstveni naziv, ki je bil izplačan pred začetkom učinkovanja odvzema, ni.

Komentarjev 14
  • Marjan Kos 12:12 30.marec 2016.

    olor,nikar ne skrbi,gospod (cm)erar,ji bo vse oprostil in odpustil.

  • Marjan Kos 12:02 30.marec 2016.

    Kako aroganten nasmeh,fuj pokvarjenka pokvarjena,vrne naj kaj je pokradla,in to iz naših delavskih in davkoplačevalskih žepov,kje ji je morala!!!

  • Avatar olor
    olor 11:50 30.marec 2016.

    Revica nima denarja da bi ga vrnila. Prodaja naj se, aja to je delo na črno. :)