Šport
67 ogledov

Nekdanji reprezentant za zapahe

hokej gol EPA
Nekdanji jugoslovanski hokejski reprezentant Ignac Kavec, udeleženec zimskih olimpijskih iger leta 1976 v Innsbrucku, in njegov sin Andrej sta bila v petek v Ljubljani pravnomočno obsojena na zaporni kazni zaradi izsiljevanja.

Kot sta poročala časnika Večer in Dnevnik v današnjih tiskanih izdajah, je ljubljansko višje sodišče potrdilo razsodbo prvostopenjskega ljubljanskega okrožnega sodišča. Višje sodišče je sicer presodilo, da sta bili kazni premili ter, predvsem zaradi vztrajnosti in dolgotrajnosti izsiljevanja, celo zvišalo kazni za oba obsojenca, za 60-letnega Kavca z dveh na tri leta zapora, za njegovega 31-letnega sina pa s treh let in desetih mesecev na šest let zapora.

Poleg zaporne kazni bosta morala, kot poroča Večer, Kavec in njegov sin glavnemu oškodovancu Petru Bertonclju vrniti 95.000 evrov, gre za neupravičeno in nezakonito izterjani znesek, Romanu Gombocu pa 1000 evrov. Od obeh oškodovancev je izsiljevalski par pridobil omenjena zneska, čeprav jima žrtvi nista bili nič dolžni in v nikakršnem poslovnem razmerju s Kavcema.

Fizično nasilje in grožnje z orožjem

Kavca sta od Bertonclja septembra 2010 zahtevala povrnitev "posojila" v višini 130.000 evrov, čeprav jima oškodovanec ni bil ničesar dolžan. Po poročanju Večera in Dnevnika sta Kavca oškodovancu grozila, prisilila, da jima je tedensko plačeval po 500 evrov, kadar je zamujal s plačilom, se ga je mlajši od dvojice lotil z udarci v glavo ali pa ga prisilil, da je sam udarjal z glavo ob mizo ali betonski steber, enkrat pa je v oškodovanca uperil tudi pištolo, ki pa je bila le imitacija. Obsojenca sta izsiljevanje in nasilje zanikala, zahtevala naj bi le del kupnine od prodaje več stanovanj v Ljubljani skupini ljudi. Kupci so pri banki najeli hipotekarno posojilo, zastavili pa Kavčeve nepremičnine.

Nekdanji Zmaj

Kavec je bil dolgoletni hokejist Olimpije v jugoslovanski ligi, kjer je dve sezoni igral tudi za Partizan Beograd, eno pa za Medveščak. S Partizanom je v sezoni 1985/86 osvojil naslov državnega prvaka. V zadnjem delu kariere je igral tudi v italijanski ligi za Alleghe in Como. Kavec je za Jugoslavijo nastopil v hokejski reprezentanci na zimskih olimpijskih igrah 1976 v Innsbrucku ter z reprezentanco zasedel končno deseto mesto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.