Slovenija > Črna kronika
24 ogledov

Nekdanji socialni delavec Ogorevc v zapor

Matjaž Ogorevc Saša Despot
Ogorevc je kot skrbnik varovancev, večinoma duševnih bolnikov, prodajal in oddajal njihova stanovanja. Denar je spravil v žep.

Ljubljansko okrožno sodišče je aprila lani razsodilo, da je nekdanji delavec šišenskega centra za socialno delo Matjaž Ogorevc namesto za varovance skrbel predvsem zase. Enako so zdaj ugotovili tudi višji sodniki. Zaradi petih kaznivih dejanj bo Ogorevc moral v zapor za tri leta in pol, saj mu je višje sodišče kazen nekoliko znižalo, poroča Delo.

Po pisanju današnje izdaje Dela je sodišče sklenilo, da se je Ogorevc nečednih poslov lotil povsem naklepno, zato ga je spoznalo za krivega štirih kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja in poskusa goljufije. Varovancem, večina so bili duševni bolniki, je bil postavljen za skrbnika, s čimer si je pridobil pooblastila za upravljanje vseh njihovih premoženjskih in finančnih pravic.

Potem ko jih je spravil v različne zdravstvene in oskrbovalne ustanove, je njihova stanovanja oddajal ali celo prodal, denar od najemnin in kupnin pa nato pospravil v svoj žep.

Ogorevc je očitke ves čas zanikal in trdil, da je "vedno skrbel v korist varovancev", a so bili dokazi, ki jih je zbralo tožilstvo, dovolj trdni, da so prepričali tudi višje sodnike, ki so mu prvotno zaporno kazen tri leta in devet mesecev znižali na tri leta in pol, ob tem pa bo moral poravnati tudi sodne stroške.

Zoper Ogorevca je vložena tudi obtožnica zaradi poskusa kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, ta postopek pa še ni končan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.