Šport > Moto športi
71 ogledov

Nekdanji zdravnik F1: Lahko preživi brez posledic

Watkins Hartstein čelada formula 1 Mercedes zdravniško vozilo reševalno vozilo M EPA
Gary Hartstein, do lani dolgoletni šef zdravniške službe v formuli 1, je prepričan, da se lahko Michael Schumacher po nesreči na smučanju izvleče brez posledic.

"Na vprašanje, ali lahko Michael preživi, je moj odgovor jasen 'da'. Glede na to, kar vemo, je preživetje brez posledic povsem možno," je bil jasen Gary Hartstein, mož, ki je na dirkah formule 1 od leta 1997 do lani, ko se je poslovil od bencinskega cirkusa, na 247 velikih nagradah videl in preživel že marsikaj.

Harstein je zelo dejaven tudi na omrežju Twitter, kjer se je na zadnje izboljšanje stanja Michaela Schumacherja znova odzval z optimizmom.

"Precej pozitivna novinarska konferenca"

"Globalno gledano z 'običajnimi' vzponi in padci reči potekajo tako, kot bi 'morale'," se glasi njegov zadnji zapis. "Novinarska konferenca je bila ZELO zanimiva in precej pozitivna," je dodal, potem ko je razložil stanje umetne kome, v kateri je še naprej nekdanji svetovni prvak.

"Umetna koma je za zaščito in anestezijo. Vsaka hujša poškodba glave povzroči izgubo koordinacije v mišicah, jeziku in grlu. Ta dihalna ovira poviša raven ogljikovega dioksida in zmanjšuje raven kisika, ampak živčevje želi kisik in sovraži ogljikov dioksid. Zato takšne paciente povežemo s cevmi, lahko se uporabijo tudi respiratorji. To zaščiti dihalne poti in da odličen nadzor nad ventilacijo in dovajanjem kisika. Da pa bi koga priklopili na cevi, mora biti konkretno pod anestezijo," izjave Hartsteina prenaša dnevnik Marca.

Stavi tudi na žilavost voznikov F1

Razložil je še, da je razlog, zakaj je Schumacher najprej lahko govoril, nato pa ne več, hematom, ki dopušča trenutek lucidnosti, nato pa deluje zgolj še kot poškodba. Kerpenčana zdravniki držijo pri temperaturi 34 stopinj Celzija, da bi "optimizirali možganski metabolizem", dodaja, ker možgani pri nizkih temperaturah porabijo manj "dobrih" snovi za delovanje.

Hartstein se je na Twitterju strinjal tudi z zapisom, da so vozniki formule 1 po karieri izjemnih telesnih pritiskov bolj žilavi od navadnih smrtnikov, tudi Schumacherju pa se je ne nazadnje uspelo pobrati po veliko hujših nesrečah pri veliko večjih hitrostih ... Toda to v tem trenutku ne pomeni prav nič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.