Svet
26 ogledov

Nekdo Nemcem ne pusti na splet

internet Shutterstock
Skoraj milijon Nemcev ima težave z internetom zaradi domnevnega hekerskega napada.

Internetne storitve skoraj milijona gospodinjstev v Nemčiji je zmotil "nameren hekerski vdor", je sporočil nemški telekomunikacijski velikan Deutsche Telekom. Skoraj 900.000 strank, ki uporabljajo določen model usmerjevalnika, se od nedelje popoldne s težavami povezuje z internetom ali pa ima motnje v povezavi.

"Menimo, da nekdo vpliva na routerje od zunaj," je za AFP povedal tiskovni predstavnik Deutsche Telekoma. Dodal je, da je na napravo naložen program, ki preprečuje usmerjevalniku povezovanje na omrežje podjetja. Ni pa povedal, za kateri model usmerjevalnika gre.

Deutsche Telekom je potrdil, da so inženirji in njihovi kolegi iz podjetij, ki se ukvarjajo s proizvodnjo usmerjevalnikov, celo noč iskali rešitev. Uporabnikom naprav so svetovali, naj se odklopijo z omrežja.

Nemčija je v zadnjih letih pogosta tarča kibernetskih napadov. Septembra so številne politične stranke dobile elektronska sporočila, domnevno iz prostorov Nata, a se je kasneje izkazalo, da vsebujejo spletno povezavo z vohunskim programom. Leta 2015 so hekerji napadli nemški parlament, za kar so oblasti obtožile Rusijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.