Svet
19 ogledov

Nemci, Avstrijci in Bosanci so skupaj prisluškovali

Aretacija BIH SIPA
Razbita je ena največjih kriminalnih združb, ki naj bi trgovala z belim blagom v zadnjih letih.

Pripadniki Državne agencije za preiskave in zaščito (Sipa) v Bosni in Hercegovini (BiH) so minuli konec tedna policijskim kolegom iz Avstrije in Nemčije pomagali razbiti veliko kriminalno združbo, v kateri naj bi delovali zlasti državljani držav nekdanje Jugoslavije in Turčije. Domnevni kriminalci naj bi nezakonito služili z večletno trgovino z ljudmi in prostitucijo oziroma eno najobsežnejših verig trgovine z ljudmi v zadnjih letih. Med žrtvami njihovih nezakonitih poslov pa naj bi se znašli celo otroci oziroma mladoletniki, celo sirote, ki naj bi bi med vojno v nekdanjih jugoslovanskih državah ostali brez staršev, družin.

V Bosni so pretresli Turka

Preiskovalci Sipe so v nedeljo pozno popoldne prijele enega od pripadnikov omenjene kriminalne združbe, medtem ko so opravili hišno preiskavo v Sanskem mostu na zahodu BiH na domu oziroma na naslovu, kjer naj bi deloval kot član združbe.

"Omenjene aktivnosti so potekale v sodelovanju z organi v Nemčiji in Avstriji v sklopu obsežne mednarodne preiskave, ki že nekaj časa poteka usklajeno v vseh teh treh državah. Postopek poteka proti več osebam, v glavnem državljanom Turčije, za katere se sumi, da so na območju Evropske unije storili kazniva dejanja trgovine z ljudmi in siljenje, novačenje posameznikov k prostituciji," poudarjajo na Sipi.

Na hišni preiskavi pri domnevnemu članu združbe v Sanskem mostu so bili poleg bosanskih zato prisotni tudi preiskovalci iz Nemčije. "Med hišno preiskavo je bilo zaseženih več predmetov, ki bodo zdaj predani sodišču BiH in bodo v nadaljnem postopku proti osumljencu služili kot dokaz," dodajajo preiskovalci.

Nemški, avstrijski in bosanski preiskovalci ter tožilci so po naših informacijah več mesecev, vsak na svojem območju, tajno sledili, opazovali in prisluškovali telefonskim pogovorom osumljencev oziroma tudi posameznikom, ki so jih na koncu privedli do osumljencev. S prikritimi preiskovalnimi ukrepi pa naj bi uspeli izslediti tudi pot preko katere naj bi kriminalna združba izvajala trgovino z ljudmi v smeri iz držav Zahodnega Balkana proti severu Evrope.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.