Svet
58 ogledov

Vračali jih bodo v državo vstopa v EU

Nemška kanclerka Angela Merkel. Reuters
Nemčija za begunce, tudi za Sirce znova izvaja dublinsko uredbo.

Nemčija namerava sirske begunce v skladu z dublinsko uredbo vračati v vstopne države, so po navedbah nemške tiskovne agencije DPA potrdili na notranjem ministrstvu v Berlinu. 

Kot so pojasnili, to velja od 21. oktobra tudi za sirske državljane, potem ko uredbe od avgusta zaradi velikega navala beguncev po navodilih nemške kanclerke Angele Merkel niso izvajali.

A potem ko je v Nemčijo letos prispelo že blizu 800.000 beguncev in migrantov, do konca leta pa jih pričakujejo skupaj milijon, v Berlinu ocenjujejo, da neomejeno ne bodo mogli sprejemati beguncev. 

Sprememba politike

Dublinska uredba določa, da je treba prošnjo za azil obravnavati v državi, kjer oseba vstopi v Evropsko unijo. 

Nemški zvezni urad za migracije in begunce (BAMF) tako sedaj znova v vsakem posameznem primeru preverja vse vidike vstopa v Nemčijo.

To naj bi pomenilo, da pri vsakem prosilcu za azil preučijo, ali je ta pred prihodom v Nemčijo vstopil še v kakšno drugo državo članico EU in če je, ga je treba tja vrniti. 

Potovanje brez registracije

Vračanje beguncev v vstopno državo se sicer lahko izkaže za problematično, saj nekatere članice beguncev niso registrirale. 

Slovenske oblasti poudarjajo, da Slovenija kot varuhinja schengenske meje registracijo izvaja.

Komentarjev 34
  • principiumnovum 10:23 11.november 2015.

    Malo sutra Froncl! Države, skozi katere so begunci potovali slednjih sploh niso evidentirale, ker so se zavedale, kaj evidentiranje pomeni! Da nepismenim pojasnim, kaj to pomeni. Neevidentiranej oz. nepopis beguncev pomeni, da jih na meji nihče ni povprašal po osebnih ...prikaži več dokumentih, v potnih listih nimajo nobenih vstopnih žigov in država nihove kontrole ni nikamro evidentirala. Takšne države so Grčija (EU+šengen), Makedonija, Srbija in Hrvaška (EU). V primeru slednje se begunci običajno tam ne zadržijo niti par ur, ker jih takoj prepeljejo na slovensko mejo, pa tudi, če to pomeni nekaj tisoč naenkrat. No, da pa ne pozabim bistvenega. Slovenija je pridno evidentirala in popisovala vse begunce, kar pomeni, da je pri vseh teh tisočih in tisočih beguncih, kot vstopna točka navedena Republika Slovenija. Ne samo to. Celo tiste, ki niso imeli dokumentov, so naši pridno popisovali, slikali, pri nekaterih pa celo jemali prstne odtise. Vse to je vnešeno v centralni informacijski sistem šengena. Da

  • tecumseh_1975 08:55 11.november 2015.

    najprej jih vabi da so vsi napaljeni na dolce vita v Dojčland, zdaj jih bodo pa ven metali. Amapk mi smo v vsakem primeru off the hook. V nobenem primeru ne moremo biiprva vstopna točka, razen če so se v ...prikaži več Koper prišvercal v kontejnerju.

  • Ferluci 08:48 11.november 2015.

    ...IZBEGLIC ...???