Slovenija
71 ogledov

Policija našla koroško deklico

munc markač Boštjan Tacol
Policija je našla koroško deklico, so potrdili na PU Celje. Munc in Markačeva še v priporu. Munčeva žena pred sodnika. (Ne)smiseln pripor. Odvetnica: Če bi bilo dejanje kvalificirano kot ugrabitev, bi policija lahko prisluškovala.

Maticu Muncu in Nataliji Markač, ki ju je oče izginule koroške deklice ovadil zaradi domnevnega odvzema petletnega otroka, je senat slovenjgraškega sodišča po neuradnih podatkih zavrnil pritožbo na 30-dnevni pripor. Ali bo po izteku 48-urnega pridržanja v pripor odšla tudi Munčeva žena Jerneja, bo jasno popoldne.

Pripor ni za zastraševanje

Nekdanji tožilec Boštjan Penko sicer pravi, da s konkretnim primerom ni seznanjen in da ga zato ne more komentirati.

“Na splošno pa velja, da pripor ne more biti uporabljen za to, da se nekdo zlomi in denimo pove, kje je kdo. Če je to oblika pritiska, potem gre za zlorabo tega pravnega instituta,” pojasnjuje. Priprte lahko kriminalisti po njegovih besedah zaslišujejo, “kolikorkrat želijo, a mora to odobriti preiskovalni sodnik”.


Profesor na fakulteti za varnostne vede Anton Dvoršek dodaja, da so zaslišanja omejena le s pretekom roka odreditve pripora in zagotavljanjem nočnega počitka. Meni, da je “pripor oblika pritiska – računa se, da bo najšibkejši člen popustil in izdal skrivališče”.

Prisluškovanje nemogoče

Dvoršek je prepričan, da je policija preverjala možna skrivališča po očetovi strani. “Če je otrok pretežno v zaprtem prostoru, policija nima izvorov informacij od morebitnih prič. Tudi če bi jo iskala vsa policija, je ne bi nujno našli, še zlasti ker ni nujno v Sloveniji.”

Policija na očitke, da bi bile za razkritje dekličine lokacije primernejše prikrite preiskovalne metode, pravi, da zaradi interesa predkazenskega postopka ne morejo razkriti, katere metode uporabljajo. Penko opozarja, da je lahko prisluškovanje odobreno le v najhujših kaznivih dejanjih. Zakon predvideva, da so to med drugim kazniva dejanja, katerih predvidena kazen je osem ali več let, trgovanje z orožjem in ugrabitev.

Manjkalo je izsiljevanje

“Pooblaščenci dekličine matere so na začetku predlagali, naj se protipravni odvzem mladoletne osebe prekvalificira v ugrabitev, kar bi policiji dalo več manevrskega prostora,” pravi materina odvetnica Irma Pavlinič Krebs. Temu ni bilo ugodeno, ker so manjkali določeni elementi kaznivega dejanja, denimo izsiljevanje. Nekateri odvetniki so prepričani, da so v luči novih dejstev prisotni vsi znaki, da je bila deklica ugrabljena.

“To je zastraševalna akcija”

“Jerneja Munc nima nič s primerom, v svetovalnici Akcija! je bila le zaposlena. Tudi oče je ne omenja. Gre za zastraševalno akcijo policije in tožilstva, da kdorkoli, ki že kaj ve, kaj izda,” pravi zagovornik Munčeve žene Blaž Kovačič Mlinar. Odvetnica Markačeve Maksimiljana Kincl Mlakar že napoveduje, da bo na vrhovno sodišče vložila zahtevo po varstvu zakonitosti. Trdi, da njena klientka vse zanika, še posebno da bi za karkoli prejela denar. Pavlinič Krebsova pa pravi, da pripori ne pomenijo nič, dokler deklice ne najdejo, in dodaja: “Mati je prestrašena; ne ve, kje se bodo ustavili, če so bili do zdaj pripravljeni uporabiti takšne nedopustne metode.”

PREBERITE ŠE KOMENTAR: Kdo bo končal, kar se ne bi smelo začeti?

Komentarjev 3
  • ebunny 23:56 28.marec 2012.

    http://adf.ly/6kp5U

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 23:42 28.marec 2012.

    čudi me, da o domnevnem pedofilu ni nič govora,na kakšnem položaju je, da ima tako velik vpliv,nikjer ne najdem njegove izjave v kateri zanika obtožbe,meni vse tako izgleda, kot da institucije pravne države, ki bi morale ...prikaži več preganjati pedofilijo le to celo podpirajo.

  • Kunaver 23:41 28.marec 2012.

    Deklico so našli:http://slo-kronika.si/novice/nasli-korosko-deklico-klaro-kaker/