Šport
52 ogledov

Nemogoče je izpolniti obljube

Zaliv Guanabara Profimedias
Športnikom v Riu de Janeiru pred in med olimpijskimi igrami ne morejo zagotoviti popolnoma čistih voda za tekmovanje.

Jorge Briard, predsednik podjetja, ki se v Rio de Janeiru ukvarja z odplakami, je dejal, da bo nemogoče izpolniti obljubo mesta o 80-odstotnem očiščenju zaliva Guanabara pred začetkom olimpijskih iger. Zaliv je zdaj onesnažen zaradi smeti in kanalizacijskih odplak.

“Seveda nisem tako nor, da bi rekel, da nimamo težav v zalivu Guanabara. Težave so in to zelo velike," je dejal Briard v pogovoru za ameriško agencijo Associated Press. Cilji za odpravo onesnaženosti so bili sicer postavljeni že leta 2009, ko je Rio dobil olimpijske igre, a se niso izpolnjevali po načrtih. Kljub vsemu je Briard omenil napredek in da bodo avgusta 2016 vode "precej čistejše kot sedaj".

Čistost vode v zalivu je zdaj že zelo pereča tema za organizatorje največjega športnega dogodka na svetu, kar nekaj tekmovalcev, ki je v omenjenem zalivu treniralo in tekmovalo pred OI, pa je zaradi onesnaženosti zbolelo. V vodah se namreč nahaja izjemno velika raven virusov. Briard zatrjuje, da je voda za tekmovalce varna, akutna driska, ki so jo nekateri športniki dobili, pa naj bi bila pogosta in nekaj normalnega v večmiljonskem Riu. Olimpijske igre se bodo naslednje leto začele 5., končale pa 21. avgusta

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.