Svet
33 ogledov

Nemška ministrica zavrnila burko med obiskom

Ursula von der Leyen EPA
Nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen je izzvala številne polemike v javnosti, potem ko je med nedavnim obiskom Savdske Arabije zavrnila obleči obleko in burko.

"Ne bom si nadela burke, nosim hlače," je poudarila nemška obrambna ministrica Ursula von deer Leyen, ki se je nedavno sestala z namestnikom savdskega prestolonaslednikom Mohamadom bin Salmanom al Saudom, poroča nemški Bild.

"Seveda spoštujem običaje in tradicijo vsake države. Vendar, ko gre za oblačenje, zame obstajajo meje prilagajanja državi in njeni kulturi," je poudarila ministrica. Dodala je, da velja ista pravica glede izbire oblek tako za moške kot za ženske.

Med obiskom Riada si burke niso nadele niti Michelle Obama, Angela Merkel, Hilary Clinton in Condoleezza Rice, se pri tem spominjajo nemški mediji. Bild pri tem navaja, da Savdijci sprejemajo izjeme glede oblačenja pri vodilnih zahodnih političarkah, medtem ko za druge ženske v delegacijah, ki so na obisku to ne velja. Za prevajalke, novinarke in ostale sodelavke veljajo jasna pravila, izpostavlja Bild.

Polemike tudi zaradi slovenske delegacije

Precej prahu glede oblačil je nedavno dvignila tudi slovenska gospodarska delegacija, ki je na čelu z ministrom Zdravkom Počivalškom obiskala Združene arabske emirate.

PREBERITE TUDI:

Kot je bilo razvidno s fotografij, objavljenih na spletni strani ministrstva, je ženski del delegacije spregledal stroga lokalna pravila in zakone obnašanja. Z ministrstva smo takrat dobili pojasnilo, da so sicer "sledili pravilom obnašanja, ki veljajo v Združenih arabskih emiratih, še posebej v Dubaju, ki je po kulturi in navadah zahodno usmerjen emirat".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • jozicamurn 16:39 16.december 2016.

    Končno, tako se dela, pri nas se burke in tapete ne nosijo. Hvala. Prepovedati tak retardizem žensk prisiljen s strani moških primitivnih debilov in primitivne islamske vere. Tukaj je Evropa in ne arabija in pravila so drugačna. Zginite ali pa ...prikaži več se prilagodite. Hvala.

  • puksicd 12:53 16.december 2016.

    Janez, iz TEGA članka: "Med obiskom Riada si burke niso nadele niti Michelle Obama, Angela Merkel, Hilary Clinton in Condoleezza Rice, se pri tem spominjajo nemški mediji." Očitno tudi ti ne bereš ...

  • Plavi-mil 11:17 16.december 2016.

    Vse čestitke pogumni evropejki, več takih, ne pa naše ritoliznice, katere se pustijo pokrivati v drugi državi, ČESTITKE.