Avto
9 ogledov

Nemške nalepke lahko zaustavi le še Bulčeva

Cestnina na avtocesti Profimedias
Padla je še ena ovira za uvedbo spornih nemških vinjet po potrditvi v glavnem domu nemškega parlamenta. A vprašanje je, koliko časa bodo za domačine resnično "zastonj". Načrt lahko prepreči tudi Violeta Bulc.

Nemški bundestag je v petek z veliko večino potrdil sporno zakonodajo, v skladu s katero bodo za avtoceste in zvezne ceste v Nemčiji s 1. januarjem 2016 uvedli vinjete. Te bodo poleg tujcev plačevali tudi domačini, a bodo slednji zaradi tega deležni nižjega davka na motorna vozila.

Nemški minister za promet Alexander Dobrindt (CSU) želi z vinjetami ob izločitvi sistemskih stroškov letno zaslužiti 500 milijonov evrov, čeprav ne tako majhna opozicija trdi, da bodo prihodki v resnici le petino tega zneska. Tudi pri avtoklubu ADAC so zelo skeptični, poroča Bild.

Tuji vozniki bodo vinjete sicer plačevali le za avtoceste, medtem ko bodo domačini nalepko nujno potrebovali tudi za vožnjo po glavnih cestah. Načrtovane so dnevne, dvotedenske in letne vinjete. Odvisno od tipa vozila in obremenitve za cestišče bo cena za letne segala od 74 do 130 evrov, desetdnevna bo stala 10 ali 15 evrov, dvomesečna pa 16, 22 ali 30 evrov. Motoristi so oproščeni.

Glede izjem sicer obstajajo nekateri pomisleki, saj zakonodaja EU prepoveduje zapostavljanje tujcev. Podobne dileme so se pojavljale tudi ob zadnji podražitvi vinjet v Sloveniji, poroča STA.

Nemčijo čaka še ovira z imenom Bulc

Potrditve zakonodajnega paketa v bundesratu, drugem domu nemškega parlamenta, vlada kanclerke Merklove po poročanju dpa ne potrebuje.

V tej luči je zanimiv odziv tiskovne predstavnice Evropske komisije v Bruslju. Poudarila je, da mora biti nemška zakonodaja skladna z evropsko, a da je potrditev v bundestagu le del zakonodajnega procesa, saj da mora o tem odločiti še bundesrat. "Ko bo zakon dokončno sprejet, bomo preučili, ali je skladen z zakonodajo EU," je dejala.

Znano je, da se je komisarka za transport Violeta Bulc pred meseci že zapletla v spor z Nemčijo zaradi ostrega pisma, ki ga je poslala v Bruselj spričo napovedi o uvedbi vinjet, ki da bodo diskriminatorne do tujcev. Tako zelo verjetno nemški zakon čaka presoja pred evropskim sodiščem.

A tudi Nemci sami imajo do vinjet ločeno mnenje, saj jih skoraj enak odstotek po javnomnenjskih raziskava uvedbo podpira in zavrača. Vrstijo se tudi opozorila, da bo "zastonjska" vinjeta, do katere bodo upravičeni domačini zaradi nižjih davščin za avto, le kratkega daha in da gre le za nabiranje političnih točk, saj da bo takšen način zagotavljanja sredstev prej ali slej občutno premalo za obnovo 13.000 kilometrov avtocest.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.