Svet
7 ogledov

Nemške strojevodje nehale s stavko

EVG EPA
Sindikat nemških strojevodij GDL je po sklenitvi poravnave z nemško železniško družbo nehal svojo stavko. Sedaj večji sindikat železničarjev EVG zagrozil z opozorilnimi stavkami.

Po devetih stavkah v boju za nove kolektivne pogodbe so se nemške strojevodje združene v sindikatu GDL z nemško železniško družbo zmenile za skupno poravnavo. V času trajanja postopka poravnave od 27. maja do 17. junija sta se obe strani zmenili za premirje. Na poravnavah bo GDL zastopal thürinški predsednik vlade Bodo Ramelow, nemške železnice pa nekdanje brandenburški predsednik vlade Matthias Platzeck.

A veselje potnikov je trajalo le nekaj ur, saj večji sindikat železničarjev EVG (Sindikat železnic in prometa) ne želi čakati do konca pogajanj, da bi se podpisala kolektivna pogodba: rezultate želi videti še danes v obliki začasne pogodbe, v nasprotnem primeru je zagrozil sindikat z opozorilno stavko.

Enake pravice tudi ostalim zaposlenim

EVG je večji od dveh sindikatov železničarjev. V času trajanje pogajanj o kolektivni pogodbi, ki trajajo že skoraj eno leto, večji sindikat še ni napovedal stavke. "Če se danes ne bo nič premaknilo, bomo morali stavkati", je povedal vodja EVG Alexander Kirchner. Med GDL in EVG ni bilo dogovora o ukrepih med pogajanji, zato tudi premirje med GDL in nemško železnico EVG ne priznava.

Sindikat se boji, da se bo GDL zmenil z nemško železnico za strojevodje za boljše pogoje kot jih imajo ostali zaposleni. Zato želi EVG, da se podpiše predpogodbo, po kateri se bodo povišanja plače in skrajšanje urnika prenesla tudi na ostale delavce nemških železnic. V nasprotnem primeru se bo tudi EVG odločal o možni stavki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.