Svet
17 ogledov

Nemški minister: Postaviti je treba zgornjo mejo

begunci EPA
Nemški notranji minister za zgornjo mejo števila beguncev, ki bi jih še sprejeli. Francoski premier: Evropa beguncev ne more več sprejemati.

"Evropa bi morala postaviti zgornjo mejo glede števila beguncev, ki jih bo sprejela in poiskati tiste, ki so najbolj upravičeni do zaščite," je izjavil nemški notranji minister Thomas de Maiziere v intervjuju za avstrijski Der Standard.

Minister de Maiziere se je med prvimi sprehodil skozi napravo. Zbrani se niso mo | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Ko bo kvota dosežena, ne bo novih prihodov," razlaga Maiziere. "Poiskati je treba tiste, ki zaščito resnično potrebujo, iz Sirije in Iraka." 

Države EU morajo pristati na premestitve

Maiziere meni, da je potrebno uvesti strožji nadzor na zunanjih evropskih mejah, hkrati pa vse članice EU prepričati, da privolijo v shemo premestitve beguncev. "Številne države premestitvi nasprotujejo, ker niso prepričane, da so tisti, ki prihajajo, res upravičeni do zaščite, hkrati pa se, ker ni določene zgornje meje, bojijo njihovega števila," pravi. 

"Ni bila Francija tista, ki je rekla: pridite!"

"Evropske države so glede begunske krize dosegle svojo zgornjo mejo in ne morejo več pristati na nove Prihode," pravi tudi francoski premier Manuel Valls. "Ni bila Francija tista, ki je rekla: pridite," dodaja

Angela Merkel | Avtor: EPA EPA
Nemška kanclerka Angela Merkel je minuli konec tedna na kongresu CSU medtem ponovno branila svojo politiki glede beguncev. Prepričana je, da je dolgoročna rešitev možna le na mednarodni ravni.  

"Če želimo to rešiti, moramo vse moči usmeriti v skupno evropsko, mednarodno rešitev," je dejala predsednica nemške vlade. Med drugim je govorila tudi o varovanju zunanjih meja Evropske unije in dogovoru o zakonitem priseljevanju s Turčijo. "S tovrstnimi ukrepi bi zmanjšali število beguncev v skladu z interesi vseh, česar s postavljanjem omejitve ne bi dosegli."

Švedska: Potrebujemo predah

Begunci v Nemčiji | Avtor: EPA EPA
Da bi ustavila tok beguncev, strožja merila za pridobitev azila uvaja tudi Švedska. Večina beguncev naj bi tako od aprila dobila le še dovoljenje za začasno bivanje. Omejili bodo tudi možnost, da ljudje, ki so že prišli na Švedsko, tja pripeljejo še svoje družine. "Sprejemamo novo začasno zakonodajo, da se bo več ljudi odločalo za azil zaprositi v drugih državah... potrebujemo predah," je dejal švedski premier Stefan Löfven, ki je prav tako kritičen do nezmožnosti EU, da bi prebežnike razporedila tudi po drugih državah.

"Boli me, da Švedska ne more več sprejemati prosilcev za azil v tako velikem številu. Vendar tega preprosto več ne zmoremo."

begunci | Avtor: EPA EPA

 Na makedonsko-grški meji več tisoč ljudi 

Razmere na makedonsko-grški meji se medtem zaostrujejo. V Gevgeliji je bilo včeraj okoli 2000 domnevnih ekonomskih migrantov, ki jim države na t. i. balkanski poti od minulega tedna ne dovoljujejo več poti proti zahodu in severu Evrope. Migranti medtem vztrajajo pri blokadi vlakov in gladovni stavki.

Kot je za srbsko javno televizijo RTS danes opozorila vodja makedonskega kriznega štaba Susana Saliu, delajo vse, kar je v njihovi moči, da bi ljudem zagotovili humanitarno pomoč, a izziv je velik. Spomnila je, da odločitve, da se poti naprej proti "obljubljeni" Evropi dovoli le še beguncem iz držav, kjer divja vojna, ne pa več tudi tistim, za katere se predvideva, da so ekonomski migranti, ni sprejela Makedonija, ampak so to storile druge države na t. i. balkanski poti.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 12
  • Žurnalček 11:59 27.november 2015.

    Kdo jim daje pravico , da govorijo o Evropi. Govorte o svoji državi , ostale pustine na miru , ker ne želijo sprejeti NITI ENEGA BEGUNCA ! Kolk si jih katera država želi , bodo povedali pa itak volilci na ...prikaži več prihodnjih volitvah , ko boste neoliberalci in vsi , ki ste jih vabili, zbrisani s politične scene EU -ja!

  • ginko 01:20 27.november 2015.

    Kaj pa pri nas?ssMeja ?: Dost mamo te nesposobne vlade !http://www.reporter.si/komentar/ivan-klemen%C4%8Di%C4%8D-za%C5%A1%C4%8Ditna-ograja-na-slovenski-schengenski-meji-bi-%C5%BEe-morala-stati/57059

  • ojla 00:39 27.november 2015.

    Merklca jih je vabila sedaj bodo pa drugi ministri namesto nje določili zgornjo mejo. Nebo priznala svoje velike napake. Naj ne kličejo policije v te njihove azilne namestitve, se bodo kar sami počasi med sabo pobili.Če jih ne rabijo v ...prikaži več Nemčiji jih pa naj lepo vrnejo, mi jih nismo vabiliimamo zadosti svojih, ki si morajo služit kruh drugje ,ker ni doma dela za njih.