Zdravje > Otrok
1389 ogledov

Neocelica v Sloveniji prenehala poslovati, starši zaskrbljeni za varnost shranjenih matičnih celic

baby neocelica
Prvi slovenski ponudnik shranjevanja matičnih celic otroka, Neocelica, je prenehal poslovati v Sloveniji. Starši pa so bili o tem obveščeni le s skopim sporočilom preko elektronske pošte. "Jim sploh še lahko zaupam," se sprašuje naš bralec.

"Več dni sem skušal preko telefona kontaktirati zaposlene na Neocelici, nato sem se tudi osebno odpravil do njihove pisarne, vendar nisem našel nikogar. Nato so mi po e-pošti poslali skopo  obvestilo, da niso več zastopniki švicarskega podjetja in da v Sloveniji ne poslujejo več. To so naredili teden dni po tem, ko so že nehali poslovati," nam je sporočil bralec, ki preko podjetja Neocelica hrani izvorne matične celice svojih dveh otrok, za kar je plačal okoli pet tisoč evrov.

"Pokličite v Švico!"

V pisnem sporočilu mu z Neocelice sporočajo, naj se, če ima z vprašanji glede hrambe ali uporabe vzorca otrok, obrne neposredno na podjetje Cryo-Save AG. Bralec meni, da je tako ravnanje Neocelice, nekorektno. 

"Zaupal sem slovenskemu podjetju, ki je poslovalo tukaj v Sloveniji. Gre za občutljiv material, od katerega je morda odvisno zdravje mojih otrok in ni prav, da se s tem igrajo. Pričakoval bi, da bi spremembe sporočili pravočasno in osebno, da bi tudi lahko dobil kakšna dodatna pojasnila. Ne vem, ali je to podjetje verodostojno in ali je sploh prav, da sem mu zaupal." 

"Nudenje storitev ne bi bilo več poslovno smiselno"

matične celice laboratorij | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Družbe Neocelica, ki je bila prvi ponudnik shranjevanja matičnih celic iz popkovnične krvi v Sloveniji, tudi mi nismo uspeli priklicati, čeprav imajo še objavljeno tudi brezplačno številko za informacije. So nam pa odgovorili pisno. 

"Zadnje spremembe slovenske zakonodaje so zaradi dodatnih zahtev družbo Neocelica, d.o.o., privedle do situacije, ko samo nadaljevanje nudenja storitev shranjevanja ne bi bilo več poslovno smiselno. Zato družba ni zaprosila za podaljšanje dovoljenja za delovanje kot ustanova za tkiva in celice in posledično od 1.oktobra dalje ne trži več storitve shranjevanja matičnih celic," pravijo v Neocelici in dodajajo: "Po partnerski pogodbi z družbo CyroSave družba Neocelica ni pooblaščena za posredovanje dodatnih izjav in pojasnil.V kolikor želite dodatna pojasnila, se obrnite na družbo Cyro Save AG."

"Matične celice so varno shranjene"

Neocelica je začela delovati leta 2007 in je do konca septembra letos, kot navajajo na svoji spletni strani, shranila več kot 5.500 vzorcev matičnih celic, kar je največ med slovenskimi ponudniki. "Staršem, ki so se odločili za shranitev matičnih celic pri banki Cryo-Save s posredovanjem družbe Neocelica, zagotavljamo, da so v skladu s podpisano pogodbo, matične celice njihovih otrok še naprej varno shranjene in po potrebi dosegljive v najsodobnejšem centru za procesiranje in shranjevanje matičnih celic iz popkovnice v Evropi," pravijo v Neocelici. 

"Vsako privatno hranjenje popkovnične krvi je zaščiteno s sklenjeno pogodbo, katere vsebino poznajo podpisniki (starši). V Sloveniji obstajajo še druga podjetja, ki nudijo shranjevanje popkovnične krvi, zato bodo zainteresirani starši kljub temu imeli še vedno možnost shranjevanja popkovnične krvi," pravi  Primož Rožman, strokovni direktor Zavoda RS za transfuzijsko medicino.

head and hands | Avtor: neocelica neocelica

Javna banka in zasebna banka

Obstajata dve obliki shranjevanja matičnih celic iz popkovnične krvi  -  prva je darovanje v javno banko, torej za zdravljenje drugih ljudi (alogenska uporaba), druga oblika pa je shranjevanje za samega otroka (avtologna uporaba). "Od darovanja popkovnične krvi v javno banko ima korist vsa družba, saj gre za vzajemno pomoč, tako da lahko dobi popkovnično kri tisti bolnik, ki jo potrebuje. Enote popkovnične krvi v javni banki postanejo last mednarodnega registra, tako da jih lahko uporabimo za katerega koli bolnika na svetu, ki jih potrebuje. Stroške tega shranjevanja krije zdravstveni sistem,"  razlaga Rožman. 

Standardi v privatnih bankah nižji

V javno banko popkovnične krvi so od leta 2008 popkovnično kri darovalo 4.625 porodnic. "Strogim kriterijem kakovosti in številu matičnih celic je ustrezalo le 1.200 enot, ki smo jih tudi shranili. Ta odstotek je primerljiv z ostalimi državami. Standardi so tako visoki, ker s temi celicami kasneje zdravimo krvne bolezni. Za razliko od omenjenih, so standardi v privatnih bankah popkovnične krvi, ki shranjujejo kri za regenerativno medicino, dosti nižji," razlaga Rožman. 

Strokovnjaki-poznavalci ocenjujejo, da imajo v svetu privatne banke danes zbranih okrog 3-krat več popkovnične krvi kot javne banke.

V javni banki brezplačno, v zasebni plačljivo

"Shranjevanje v zasebnih bankah je namenjeno privatnim namenom za samega sebe na stroške staršev, saj se ne odrečejo celicam v splošno korist, ampak jih čuvajo le za svojega otroka," razlaga Rožman. Na Neocelici so ponujali dva paketa, za dve časovni obdobji (20 ali 25 let), cena pa je bila med 1985 in 2550 evri)

Dovoljeni obe obliki shranjevanja

Znanstveniki priznavajo, da bo ob sedanji hitrosti razvoja biotehnologije že v bližnji prihodnosti možno koristno uporabiti lastne shranjene celice. Zaradi tega sta v večini evropskih držav dovoljeni obe obliki shranjevanja, ravno tako je pri nas. Edini izjemi sta Francija in Italija, ki ne dovoljujeta privatnega shranjevanja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.