Slovenija
52 ogledov

Neplačniki razlog za odklop

voda Gregor Katič
Voda. Med podjetji ima rekorder 128 tisoč evrov dolga, med posamezniki pa 7 tisoč.

Neplačniki javnemu podjetju Vodovod - Kanalizacija (Vo-Ka) na mesec v povprečju dolgujejo 3,5 milijona evrov. Odlok o oskrbi s pitno vodo, ki prvič po letu 2006 omogoča odklop vode neplačnikom, je zato nujen, so povedali v Javnem holdingu Ljubljana: “Nujno je zagotoviti dovolj denarja za pravočasno pokrivanje obveznosti Vo-Ke do dobaviteljev, zato je treba izboljšati plačilno nedisciplino, saj se število dolžnikov povečuje.”

Do izterjave prek sodišč

Skoraj sedem tisoč evrov je bil lani največji dolg fizične osebe, zoper katero je Vo-Ka začela sodni postopek za izterjavo, med podjetji pa je imel rekorder 128 tisoč evrov dolga. Katero podjetje je to, v ljubljanskem holdingu niso razkrili. So pa povedali, da so februarja poslali 3.380 opominov fizičnim osebam, 782 pravnim osebam, 30 upravnikom za etažne lastnike, od opominov pred tožbo pa so jih sto poslali fizičnim osebam in 36 pravnim osebam. Lani so vložili 932 izvršilnih predlogov na sodišče, da bi izterjali dolgove, leta 2010 pa 699.

“Vsak ima pravico do vode, ni pa rečeno, da jo mora imeti v kopalnici. Lahko jo gre iskat v pitnik, ki jih imamo v Ljubljani dovolj. Zato bomo vodo tistim, ki je ne plačujejo, odklopili,” je junija lani izjavil Zoran Janković, ki bo danes še tretjič uradno postal ljubljanski župan. Ker ima s svojo listo večino v mestnem svetu, sprejetje novega odloka ni vprašljivo.

To je skrajni ukrep

“Gre za skrajni ukrep, ki mu nisem naklonjena,” je povedala Metka Tekavčič, predsednica ljubljanskega odbora SD. V SDS včeraj tega ukrepa niso želeli komentirati, ker bodo o njem razpravljali danes, ko se izteče rok za vložitev amandmajev, je dejal Anže Logar. Svetnika NSi Mojca Kucler Dolinar in Anton Kranjc pa podpirata odklop, kadar uporabniki kljub opozorilom storitev ne plačajo, a bosta vseeno glasovala proti odloku, “saj bi ga bilo treba v celoti preurediti, ker je zastarel in pomanjkljiv”. V Mestni občini Ljubljana je sicer odlok, ki omogoča odklop vode, veljal že med letoma 1987 in 2006.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.