Slovenija
69 ogledov

“Nepremičnine niso varna naložba”

 Yuri Sidorovich, Suzana Kos
Napoved. Velik del nepremičnin je v lasti starejših, cene bodo tudi zato sčasoma padle. Prenapihnjeno. Nova stanovanja so se v petih letih realno pocenila le za dobrih 15 odstotkov.

"Jezi me, ko poslušam trditve, da je naložba v nepremičnine varna, ker nikakor ne držijo. Naložba v nepremičnine ni ne donosna ne varna. Mednarodne študije namreč kažejo, da se bo (tudi) zaradi demografskih dejavnikov, torej premajhnega števila rojstev in staranja prebivalstva, vrednost stanovanj nižala, in sicer za okoli odstotek na leto,” opozarja Tomaž Banovec, nekdanji dolgoletni prvi mož državnih statistikov.

S temi podatki se je glasno odzval na trditev enega od udeležencev posveta o poslovanju z nepremičninami, ki je izjavil, da anketa ene od mednarodnih revizorskih družb, opravljena v 12 državah z okoli 500 sogovorniki, kaže, da se zaradi pričakovanj o višji inflaciji velja odločiti za naložbo v nepremičnine.

Banovec svojo trditev ponazarja tudi s konkretnimi podatki za našo državo. “Velik del stanovanj v Sloveniji je v rokah starejše populacije, upokojencev je blizu 600 tisoč, na leto statistika beleži 18 tisoč smrti. Pričakovati je, da se bo velik del nepremičnin, ki so zdaj v lasti upokojencev, zato postopno tako ali drugače znašel na trgu. In vrednost bo padla,” napoveduje nekdanji direktor državnega statističnega urada.

Cene novih na ravni 2007

Cene nepremičnin, zlasti novih stanovanj, so bile pred leti izjemno napihnjene, kar kaže tudi zgornji graf Branka Pavlina z urada za statistiko: “Zdaj so cene novih stanovanj na ravni leta 2007; realno so se znižale za 15,6 odstotka, če upoštevamo tudi podatke o gibanju povprečne plače.”

Sidorovich: Zavajamo trg

Banke so v času nepremičninskega balona kreditirale projekte, ki so zdaj ocenjeni kot problematični, na nerealnih in prenapihnjenih cenitvah. Nepremičnine, s katerimi so bila zavarovana ta posojila, se zdaj po teh cenah seveda ne dajo prodati. Pri nadzoru cenitev pooblaščenih cenilcev so že bile ugotovljene hude kršitve. Eden od cenilcev je menda naredil kar 2.300 ocen nepremičnin, smo slišali včeraj, neki “supercenilec” pa naj bi opravil kar skoraj tretjino vseh cenitev v Sloveniji. “Če mi poveste to številko – kaj lahko rečem na to? Da ne vem, o čem govorimo ... Mi zavajamo trg! Nihče nam ne verjame več; na to kaže tudi dejstvo, da so skrbni pregled (slabih terjatev) naših bank naredili tujci,” meni Yuri Sidorovich, predsednik uprave družbe Deloit-
te revizija. “Zdrava kmečka logika je, da če nekdo tri ali štiri leta ne more prodati nepremičnine po ocenjeni vrednosti, se je treba vprašati, ali je ta cenitev sploh realna,” dodaja.

Zaseženih za 80 milijonov

Po podatkih Banke Slovenije je zaradi neplačanih bančnih kreditov zaseženih za 80 milijonov evrov nepremičnin. Za 31 milijard evrov, to je 66 odstotkov, pa je vseh bančnih kreditov, ki so zavarovani z nepremičninami; koliko od tega je slabih naložb, ni jasno.

Komentarjev 2
  • suzana.kos 08:21 16.november 2012.

    vsekakor očitno bančnih težav še ni konec, če imajo v bilncah prenapihnjene cenitve nepremičnin, bo še veselo....in jasno - nepremičninarjem je v interesu, da razlagajo, da se splača vlagati v stanovanja, saj si tako zagotavljajo posel....

  • allstarr111 00:27 16.november 2012.

    Mah nepremičninarji so kot ekonomski strokovnjaki, noben pojma nima, ker vsi gledajo kako se gibajo cene v tujini in potem jih prilagodijo "podražijo" tudi pri nas, vsaj do sedaj je bilo tako. To je kot oni vic, ko je Indijanski ...prikaži veči vrač poslušal vremensko prognozo na radiu, in 3 leta zapored napovedal hudo zimo, indijanci so nabirali drva k norci zime pa od nikoder, nakar so ga 4 leto zbrcal iz rezervata naj se ne vrača dokler ne bo vedel točno kako huda zima bo :) Vrač jo ubere v mesto in direkt na radio k vremenarjem, in jih vpraša, poslušte hepani, mi lahko poveste kaka zima bo ? Vremenarji pa, hja HUDO OSTRA ! Vrač: Zakaj menite tako ? vremenarji: Hja indijanci že tri leta drva skup vlačijo :)