Slovenija
760 ogledov

Nepremičnine za pol cene

Celovški dvori Boštjan Tacol
Sodišče: na drugi dražbi se nepremičnine največkrat prodajo za polovico tržne vrednosti. Obubožani. Vse več jih ne zmore plačevati stanovanjskih kreditov. Odvetnik: “V ozadju gre za težke socialne zgodbe.”

Nepremičnine. “Zdaj se izplača kupovati nepremičnine na javnih dražbah. Predvsem tiste, ki jih dajo v prodajo banke ali drugi upniki. Cene so res ugodne in pri preprodaji se da zaslužiti tudi do nekaj tisoč evrov,” je pojasnil eden od Mariborčanov, ki se s svojimi prihranki redno udeležuje javnih dražb za stanovanja in hiše, ki jih razpišejo sodišča.

Na prvi dražbi ni kupcev

Naši viri, ki dobro poznajo dogajanje na nepremičninskem trgu v Sloveniji, navajajo, da se nekateri ukvarjajo samo s kupovanjem in preprodajo poceni nepremičnin, predvsem na drugih in tretjih dražbah, ki jih razpišejo sodišča.

Da kupci čakajo na priložnost nakupa za čim nižjo ceno, ugotavljajo tudi na izvršilnem oddelku Okrajnega sodišča v Mariboru: “Potencialni kupci se običajno prvih javnih dražb ne udeležujejo, temveč počakajo na drugo dražbo, kjer se nepremičnine največkrat prodajo za ceno, ki predstavlja polovico tržno ugotovljene vrednosti, tržno zanimivejše pa tudi za več, odvisno od števila zainteresiranih dražiteljev.”

Bogatejši na račun revnih

Tako sta stiska ljudi in nezmožnost plačevanja obrokov stanovanjskih kreditov za nekatere v teh časih tudi dobra priložnost za zaslužek. “Nakup se zdaj zagotovo izplača, če imaš denar. Načeloma na prvi dražbi ne prodaš ničesar, šele ko cene padejo, tudi na polovico tržne vrednosti, je izplen nekoliko boljši. Bogati tako še bolj bogatijo, revni pa so še večji reveži,” meni odvetnik Viktor Osim, ki tudi zastopa stranke na dražbah. “Največkrat gre v ozadju za težke socialne zgodbe,” dodaja.

Povečanje števila strank, ki imajo letos težave pri odplačevanju kreditov, so zaznali tudi na bankah. “Tudi mi to opažamo. V takšnih primerih najprej iščemo rešitve z vsako stranko posebej; še posebno se osredotočimo na iskanje celotne rešitve,” pojasnjujejo v Raiffeisen banki.

Dodajajo, da se v nekaterih primerih dogovorijo tudi za začasno zmanjšano plačevanje obveznosti, začasno neplačevanje in podobno. “Če pa stranka ni pripravljena sodelovati in reševati svojih težav s plačevanjem, lahko peljemo zadeve le uradno, in sicer tako, da po koncu celotnega procesa opominjanja odpovemo pogodbo in dolg terjamo po sodni poti,” navajajo.

Objavijo osebne podatke

Sezname dražb je mogoče spremljati na različnih spletnih portalih, spletnih straneh agencije za javnopravne evidence in storitve ter sodišč, kjer so ob objavi vabila na dražbo zapisani tudi nekateri osebni podatki tako upnikov kot dolžnikov, med drugim ime in priimek, naslov prebivališča in dolg dolžnika. “Določeni podatki se po zakonu lahko objavijo, tako tudi stranke v postopku. Ne smejo pa biti razvidne socialne okoliščine, ki so pripeljale do dražbe nepremičnine,” pojasnjuje Rosana Lemut Strle iz urada informacijskega pooblaščenca.

Za stanovanje 26 tisoč

Na spletni strani Nepremicnina.eu, na kateri so zbrane informacije o javnih dražbah zaradi stečajnega postopka ali zaplembe nepremičnine, smo izbrali nekaj ponudb: V Mariboru se 61 kvadratnih metrov veliko stanovanje prodaja za 45 tisoč evrov, čeprav je ocenjena vrednost skoraj za 20 tisočakov višja. Stanovanje v Kopru z neto tlorisne površine 50 kvadratnih metrov se bo na drugi javni dražbi prodajalo za minimalno 26 tisoč evrov.

Preberite tudi komentar: Plemenitenje s preprodajo

Komentarjev 9
  • titty 18:44 11.september 2012.

    Taki podjetniki nimajo gnezda oziroma so kar iz vseh gnezd, družno nastopajo, ko je treba komu kaj vzet.

  • titty 19:17 10.september 2012.

    V večini primerov so ljudje živeli luksuzno s krediti. Zdaj pa je vrag prišel po svoje. Banke hočejo svoj denar, ki so ga posodile "bogatašem". Niso vse zgodbe žalostne, več je takih, ko so neodgovorni ljudje živeli luksuzno samo na ...prikaži več videz, zdaj pa jočejo.

  • mia 11:42 10.september 2012.

    ja marsikdo bi kupil nepremičnino na dražbi, a je potrebno imeti gotovino, ker se naše banke prepočasi odzivajo in zamudiš z posojilom