Magazin > Lepota & telo
19 ogledov

Krivec za propad tretjine zakonov je ...

starši, otroci, spanje, spanec Shutterstock
Neprespane noči zaradi jokanja otrok so razlog, da razpade vsak tretji zakon.

Znano je, da starši z majhnimi otroki spijo v povprečju manj ur kot drugi ljudje, spanec pa je tudi manj kvaliteten. Kar pa je pokazala nedavna raziskava, je to, da so neprespane noči vzrok za to, da se konča tretjina razmerij.

Starši z majhnimi otroki spijo okoli šest ur na noč, kar je ura manj, kot je priporočeno. Strokovnjaki so še mnenja, da odrasla oseba potrebuje vsaj peturni spanec brez zbujanja, da je zmožna normalno funkcionirati čez cel dan.

V raziskavi je sodelovalo dva tisoč staršev. 30 odstotkov tistih, ki so se ločili ali razšli, je kot razlog navedlo neprespane noči zaradi otrok. Enajst odstotkov je priznalo, da so se v trenutku, ko se je njihov otrok zbudil, delalo, da spijo, da bi njihov partner poskrbel za otroka. Drugih enajst odstotkov je povedalo, da so zaradi hrupa zaprli vrata, devet odstotkov pa je zvišalo glasnost televizije.

Psihologinja Tanya Byron je pojasnila: "Opazujem ljudi, čigar otroci imajo kronične težave s spanjem. Starši pravijo, da so njihovi otroci, ko je treba iti v posteljo, zelo razburjeni. Zagotavljam vam, da vas zjutraj ne bodo prav nič sovražili, če se bodo dobro naspali. Naše generacije imajo težave z disciplino, pomanjkanje postavljanja mej pa povzroča še dodatne težave."

Raziskava ameriških znanstvenikov še navaja, da dober spanec izboljša razmerje, starša pa postaneta manj sebična. Zakonca ali partnerja, ki se dobro naspita, pa sta zagotovo bolj prijazna drug do drugega.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.