Slovenija
107 ogledov

Neprevidnost skoraj plačal z življenjem

gasilci, PGD Dob pri Šentvidu, poplave
1/14
Žurnal24 main
Več kot mesec dni po poplavah na dan še vedno prihajajo zgodbe o junakih. Pri Šentvidu so denimo trije prostovoljni gasilci rešili moškega, ki se je utapljal s traktorjem vred.
Zgodbo vam predstavljamo v okviru našega projekta Junak Slovenije. Več drugih zgodb, ki smo jih do zdaj zbrali v sklopu akcije, lahko preberete na tej povezavi. Če tudi vi poznate koga, ki se je izkazal z izjemnim dejanjem, nam lahko pišete na naveza@zurnal24.si.

Neprevidnost skoraj plačal z življenjem
V poplavah konec septembra so Luka Rojc, Jožko Jerlah in Marko Antončič, Stane Zajc in Bojan Kastelic rešili potapljajoči se traktor in voznika. Njihovo zgodbo nam je predstavil Silvo Škrabec iz PGD Dob pri Šentvidu. "Junaki so naši gasilci," zatrdi na začetku in nato pojasni: V času poplav (19. septembra) je voda v njihovem kraju zalila lokalno cesto, ki je bila s prometnim znakom uradno zaprta. "Toda kljub prepovedi je neprevidni traktorist hotel prečkati 'potok na cestišču', izgubil je nadzor nad vozilom in traktor je bil takoj pod vodo. Zasluga, da se ni zgodilo najhujše, gre prisebnim gasilcem, ki so hitro pristopili k reševanju in moškega rešili iz potopljenega traktorja. Mokrega in premraženega so brez poškodb pospremili domov."

Posnetke z reševalne akcije si lahko ogledate v GALERIJI.

Nevarnosti se niso zavedali
Kot pravi, je bila pri reševanju nezanemarljiva tudi nevarnost, da se bo traktor prevrnil, "ampak fantje so brez pomisleka po lestvi prišli do traktorja in reševala. Takrat ni bilo časa razmišljati o svojem varovanju. V kakšno nevarnost so se spustili, smo ugotavljali šele potem."

Antončič pritrdi, da je občutek po takšni uspešni akciji res izjemen. "Šele ko prideš ven iz vode, ko je vsega konec, vidiš, kaj se je zgodilo. Prej sploh nimaš občutka, ker je toliko adrenalina, da se sploh ne zavedaš nevarnosti. Nevarnost pa je zmeraj zraven. Tak je naš posel," se zasmeje in pove, da s traktoristom niso kaj dosti govorili, niti se jim ni zahvalil za pomoč.

V času poplav smo vam predstavili tudi zgodbo gasilcev, ki so rešili 25-letnika z Viča. Članek si lahko preberete tukaj.

Sreča v nesreči
19. septembra je bila to njihova edina intervencija, kjer je šlo za reševanje življenja; sicer pa so bili na nogah cel dan. Prigoda s traktoristom se je zgodila popoldne, po več kot mesecu pa je Antončič prepričan, da jim je bila sreča pri reševanju še kako naklonjena: "Voznik je imel srečo v nesreči. Sreča je bila ta, da se traktor ni čisto prevrnil v vodo. V kotu zgoraj je bilo še nekaj prostora in tako smo mu lahko pomagali."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.