Avto
394 ogledov

Rešitev za terjanje odškodnine pri trku z neregistriranim vozilom

Prometna nesreča PU Kranj
Čeprav je zavarovanje avtomobilske odgovornosti zakonsko predpisano, ga veliko voznikov ne sklene. Policisti vsako leto ustavijo več tisoč kršitev, ki se vozijo z neregistriranim vozilom. Kaj storiti, ko pride do prometne nesreče z voznikom neregistriranega vozila?

Zakon o motornih vozilih določa, da mora biti vozilo za udeležbo v cestnem prometu registrirano, imeti veljavno prometno dovoljenje ali dovoljenje za preskusno vožnjo in biti označeno s predpisanimi registrskimi tablicami, izdanimi za njihovo označitev.

Težave nastanejo, ko je neregistrirano vozilo udeleženo v prometni nesreči. Primeri niso redki, saj jih pri Slovenskem zavarovalnem združenju na leto obravnavajo več sto. V primeru, da ste udeleženi v prometni nesreči z voznikom, ki nima zavarovanega vozila, pri zavarovalnici Triglav svetujejo, da pokličete policijo. Policijski zapisnik sicer ni nujen, je pa priporočljiv in zaželen, saj omogoča zavarovalnici, da hitreje reši odškodninski zahtevek.

Kritje iz Škodnega sklada

V primeru, da prometno nesrečo povzroči voznik nezavarovanega motornega vozila v Sloveniji, je za plačilo škode odgovorno prav Slovensko zavarovalno združenje s sredstvi Škodnega sklada. Škodni sklad odgovarja upravičencu oziroma oškodovancu enako kot zavarovalnica za zavarovanca, ki ima sklenjeno obvezno zavarovanje avtomobilske odgovornosti, vendar le do minimalne predpisane zavarovalne vsote.

Prometna nesreča | Avtor: Saša Despot Saša Despot


Če je bil oškodovanec udeležen v prometni nesreči z motornim vozilom, ki je bilo nezavarovano, lahko svoj odškodninski zahtevek vloži na: Slovensko zavarovalno združenje; zavarovalnici, kjer ima sklenjeno obvezno zavarovanje za svoje vozilo ali na zadnjo zavarovalnico povzročitelja prometne nesreče.

Ker Slovensko zavarovalno združenje nima lastne cenilne službe, cenitev pa je pogoj za reševanje odškodninskih zahtevkov za škodo na stvareh (materialna škoda), pri zavarovalnicah oškodovancem svetujejo, da se za cenitev škode oglasijo na zavarovalnici, kjer imajo sklenjeno avtomobilsko zavarovanje.

Tam lahko oškodovanec izpolni ustrezne obrazce in vloži odškodninski zahtevek. Na zavarovalnici opravijo vsa potrebna dejanja in odškodninski zahtevek takoj sami posredujejo Slovenskemu zavarovalnemu združenju – Škodnemu skladu. Ko Slovensko zavarovalno združenje ugotovi, da odškodninski zahtevek sodi v pristojnost Škodnega sklada, torej da motorno vozilo povzročitelja v času prometne nesreče ni bilo obvezno zavarovano, za reševanje odškodninskega zahtevka pooblasti eno izmed zavarovalnic, ki izvaja obvezno avtomobilsko zavarovanje. O odstopu je oškodovanec pisno obveščen.

Lastnik nezavarovalnega vozila plača tudi obresti

Celoten nadaljnji postopek poteka z zavarovalnico, ki ji je odškodninski zahtevek odtopljen v obravnavo. Oškodovanec nadalje vse ureja s to zavarovalnico. Zavarovalnica reši odškodninski zahtevek tako po temelju kot po višini odškodnine in z oškodovancem sklene poravnavo. Odškodnina pa se, na podlagi sklenjene poravnave, nato izplača iz sredstev Škodnega sklada.

Škodni sklad ima pravico od voznika oziroma lastnika nezavarovanega vozila izterjati celotno izplačano odškodnino skupaj z obrestmi in nastalimi stroški.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.