Šport > Nogomet
10 ogledov

Nesreča na gradbišču terjala dve smrtni žrtvi

Sao Paulo Corinthians Arena stadion nesreča žerjav fotografija Reuters
Padec žerjava na gradbišču stadiona v São Paulu, ki naj bi gostil otvoritveno slovesnost prihajajočega svetovnega prvenstva v nogometu, je terjal vsaj dve smrtni žrtvi, vsaj ena pa je huje poškodovana.

Žerjav se je v sredo zrušil na južni del stadiona Corinthians Arena, domačini ga poznajo pod nadimkom "Itaquerão", kjer so delavci zaključevali še zadnje popravke skoraj gotovega objekta, ki bi lahko bil nared že naslednji mesec.

Corinthians Arena naj bi na prihajajočem svetovnem prvenstvu v nogometu gostila tudi otvoritveno slovesnost in prvo tekmo, poleg te pa še pet drugih obračunov, po sredini hudi nesreči pa je predstavnik vojaške policije že potrdil, da je padec žerjava terjal vsaj dve smrtni žrtvi, ena oseba pa je huje poškodovana.

Sedem dni žalovanja

Brazilija se že tako spopada z zamudami na gradbiščih po celotni državi, zamuja tudi nov terminal na letališču v São Paulu, organizatorji pa so ob hitenju zdaj doživeli nov hud udarec. Corinthians Areno sicer gradi podjetje Odebrecht SA, ki je pred časom zatrdilo, da je stadion "94-odstotno končan", sredinega dogodka pa ni komentiralo.

Na objavljenih fotografijah je razvidno, da je žerjav uničil del južne tribune, to pa je že tretji dogodek, ki je v pripravah na SP 2014 terjal smrtno žrtev, potem ko sta v zadnjih dveh letih umrla že dva delavca. Kar šest stadionov pred junijskim mundialom še vedno ni nared.

"Zaradi dogodka, ki se je zgodil med delom na Areni Corinthians v sredo popoldne, je Sport Club Corinthians Paulista razglasil sedem dni žalovanja," so v kratki izjavi za javnost sporočili iz slovitega kluba.

Fifa "izjemno šokirana"

Lokalni mediji, vključno s časopisom Folha de S.Paulo, so poročali, da je žerjav dvigoval del strehe, ki je nato zgremela na zgradbo. Izvršni direktor lokalnega organizacijskega komiteja Ricardo Trade po hudi nesreči ni želel napovedati usode stadiona.

"Nemogoče je karkoli napovedati v tem trenutku. Vemo le tisto, kar smo videli na posnetkih, da se je zrušil del zgradbe. Ob istem času si ne moremo predstavljati, da bi, če bi se gradnja zavlekla za tri mesece, stadion odpadel za svetovno prvenstvo," je dejal Trade. 

"Izjemno smo šokirani nad novicami iz São Paula," je prek Twitterja sporočil izvršni sekretar Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Jerome Valcke. "Naše misli so v tem trenutku z družinami žrtev. Trenutno čakamo na nadaljnje podrobnosti odgovornih, ki preiskujejo to tragično nesrečo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.