Svet
12 ogledov

Netanjahu obljublja odkrita pogajanja

Netanjahu (na fotografiji desno) bo najverjetneje v novi vladi sedel z ministri Žurnal24 main
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes obljubil, da se bo s Palestinci pogajal odkrito in z rešitvijo dveh držav v mislih.

Obenem je Benjamin Netanjahu sicer dodal, da bo morala tudi palestinska stran pristati na koncesije ter jamčiti za varnost Izraela in preprečiti nastanek "s strani Irana podprte teroristične države" na Zahodnem bregu.

"Pogajanja ne bodo enostavna, a vanje vstopamo z integriteto, iskrenostjo in upanjem, da bo ta proces zaključen odgovorno, resno in na osnovi dejstev," je na današnji seji svoje vlade poudaril Netanjahu. "Skozi celoten proces bom vztrajal in že vztrajam pri varnostnih zahtevah in vitalnih interesih Izraela," je še dodal ter pozval Palestince h koncesijam.

Obljubili izpustitev zapornikov

Obnovo bližnjevzhodnih mirovnih pogajanj, ki so nazadnje zastala leta 2010, je v petek napovedal ameriški državni sekretar John Kerry, ki se je pred tem več dni mudil v regiji. Ob tem ni želel izdati nobenih podrobnosti dogovora, bi se pa naj glavna pogajalca - izraelska pravosodna ministrica Cipi Livni in na palestinski strani Saeb Erakat - v Washingtonu srečala že ta teden.

Izraelska vlada je nato v soboto sporočila, da bo iz zapora izpustila določeno število palestinskih zapornikov. Po podatkih izraelske skupine za človekove pravice B'Tsleme je v Izraelu zaprtih 4713 palestinskih zapornikov. Palestinci naj bi po drugi strani ob posredovanju Kerryja obljubili, da zaenkrat ne bodo nadaljevali z enostranskimi pobudami v mednarodnih institucijah.

Po skoraj treh letih spet pogajanja

Mirovna pogajanja med Palestinci in Izraelci z vzponi in padci potekajo že več desetletij. Septembra leta 2010 so popolnoma zastala, potem ko je Izrael zavrnil možnost ustavitve gradnje judovskih naselbin na zasedenih palestinskih ozemljih, kar je bil za Palestince predpogoj za nadaljevanje pogajanj.

Palestinci so kot predpogoj zahtevali tudi, da morajo pogajanja temeljiti na mejah izpred vojne leta 1967, v kateri je Izrael od Jordanije zavzel Zahodni breg in od Egipta območje Gaze.

V Izraelu že odklonilno mnenje

Netanjahu, ki velja za nacionalista, je po drugi strani vztrajal, da se lahko pogajanja začnejo le, če nobena stran v naprej ne postavlja pogojev zanje. A po poročanju izraelskih medijev naj bi Kerry osebno sedaj Palestincem zagotovil, da bodo mirovna pogajanja temeljila na mejah iz leta 1967, Netanjahu pa naj bi tudi po tihem obljubil, da zaenkrat ne bo novih gradenj.

V Izraelu sicer po pisanju tamkajšnjih medijev vlada precejšnja skepsa glede nadaljevanja mirovnih pogovorov. Večina analitikov ocenjuje, da so obsojena na propad. Tudi nekateri vladni ministri so že kritizirali korak v tej smeri in se izrekli proti njemu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.