Avto
126 ogledov

Rabljeni: Prepričajte se sami

avtomobilski števec Shutterstock
Pri nakupu rabljenega vozila se vedno prepričajte o njegovem poreklu. Manj kot 20 evrov stane pregled na pooblaščenem servisu, kar je veliko ceneje, kot če boste kasneje ugotovili, da podatki o avtomobilu ne ustrezajo tistemu, za kar boste porabili denar.

Prevrteni kilometri pri rabljenih vozilih niso osamljen pojav, v kar smo se prepričali tudi sami, ko smo konec oktobra lani sami, seveda pod krinko, poklicali nekaj prodajalcev rabljenih vozil in jih povprašali, če je pri njih možno prevrteti kilometre, češ, da prodajamo avtomobil prestižne znamke in se je v štirih letih nabralo 150.000 kilometrov. "Ni problema. Za koliko jih želite prevrteti. Bi bilo 70.000 kilometrov v redu?,“ se je glasil odgovor na drugi strani. In cena? 70 evrov.

Primeri, ki smo jih prejeli v redakcijo mečejo slabo luč na vse prodajalce, pa čeprav je med njimi tudi veliko poštenih in je nepravično, da jih mečemo v isti koš. Že eno samo dejanje, pa čeprav se prodajalec opravičuje, da je šlo za napako, lahko vrže slabo luč na celotno branžo. Po spletnih forumih je namreč pretekli teden zaokrožila fotografija rabljenega vozila BMW serije 5, ki je bila enaka fotografiji vozila, ki ga prodajajo v Nemčiji, a s pomembno razliko v kilometrih. Nemški jih ima 300 tisoč več. Prodajalec vozila v Sloveniji je priznal napako in pojasnil, da so objavili izposojeno fotografijo in da ne gre za isti avtomobil, fotografijo pa že zamenjali z novo.

Napaka vseeno ni nedolžna, saj se lahko morebitni kupec iz Prekmurja, ki se je na drugi konec Slovenije pripeljal, da bi si vozilo ogledal in ga morda kupil, le vpraša, kje je tisti avtomobil, ki si ga je ogledal na fotografiji in se bo upravičeno počutil ogoljufanega, oziroma zavajanega. Nikjer ni namreč pisalo, da je fotografija simbolična. Le vprašamo se lahko koliko simboličnih fotografij še kroži po spletu.

Tudi, če je z vozilom vse v najlepšem redu, kar trdi tudi prodajalec omenjenega vozila, ki je v ta namen sklical celo tiskovno konferenco in priznal, da ga bo napaka veliko stala, pa je edini nasvet pri nakupu rabljenega avtomobil, da vozilo odpeljete na pooblaščeni servis. Tudi servisna knjiga namreč ni zagotovilo, da je z vozilom vse v redu. Najbolje je, da se na svoje oči prepričate, za kaj boste porabili denar, saj vas lahko vsega vešči prodajalci mimogrede speljejo na limanice, država pa vas pri tem očitno ne bo zavarovala, saj se tudi po večletnem opozarjanju javnosti in medijev na goljufije, te še vedno dogajajo.

Komentarjev 1
  • reider 16:43 19.februar 2012.

    Koliko simboličnih fotografij kroži? Preglejte- oglasi.si