Slovenija
27 ogledov

Neumorni predsednik republike ...

Slikopleskarji
1/6
Anže Petkovšek
Ste že srečali predsednika republike, na katerem od dogodkov? Vsekakor obstaja velika verjetnost glede na število prireditev, ki jih obišče.

Olupil je jabolka, prepleskal steno, postroji slovensko vojsko, spekel piškote, vihtel slovensko zastavo in sprejel predsednico republike Malte. Vse to so obveznosti, ki jih predsednike republike počne v svojem delovnem času. No, pravzaprav je funkcija predsednika republike oziroma njegov delovni čas nedoločljiv. Mu pa pripada letni dopust. Zdajšnji predsednik republike Borut Pahor ga je od nastopa svojega mandata v dobrih dveh letih izkoristil le osem dni.

Poleg nekaterih imenovanj in funkcije vrhovnega poveljnika vojske ima funkcija predsednika republike v večji meri reprezentativno vlogo. Bolj kot na državnih slovesnostih, pa Pahor blesti na prireditvah. "Predsednik ne želi, da se ga posebej izpostavlja," je poved, ki ga njegov kabinet izreče nemalokrat, a dejstvo je, da se izpostavlja s svojimi dejanji. Deseturno drsanje, zaradi obljube, ki jo je dal hokejistom pred olimpijskimi igrami, da bo drsal toliko ur, kolikor bodo dali golov.

Če je prvi predsednik Milan Kučan je veljal za ljudskega, Janez Drnovšek za nekoliko presenetljivega, njegov naslednik Danilo Türk za diplomantskega, potem lahko rečemo, da je Pahor priljuden za vsako ceno. Vsekakor veliko časa namenja druženju z ljudmi. V prvem letu se je udeležil kar 188 prireditev, na njih je imel 153 govorov, lani se je ta številka nekoliko zmanjšala. Na 107 prireditev in 100 govorov. K tem številkam je seveda potrebno dodati še nekaj sprejemov in neuradnih srečanj. Vsekakor velika možnost, da ste ga oziroma ga še boste srečali. Tudi pri pleskanju sten ali peki potice.

Komentarjev 6
  • jaskapaska 21:56 03.marec 2015.

    Jaz ga cakam v Kazakstanu!

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 22:09 28.februar 2015.

    No vseen mi je bolj všeč če je predsednik bl aktivn k pa če je pasivn kot so bli Turk al pa Kučan al pa Drnovšek.. Sam še vedno je preveč kak bi reku....diplomatski. Ne upa se postavt kej dost ...prikaži več na stran ljudi ko gre za konkretna vprašanja. Ja popleska ti pa če si revež ipd. Ok neki je. Človk se vsaj mal trud napram prejšnim predsednikom k niso dejansko nč počel.

  • dragec 12:20 28.februar 2015.

    Zdaj vidite,kako je "divno", ko si predsednik SLO