Slovenija
85 ogledov

Pri nas odstopi, na Hrvaškem menijo, da je arbitraže konec

Piran Shutterstock
Slovenski član arbitražnega sodišča Jernej Sekolec uradno odstopil kot slovenski član arbitražnega sodišča. Odstop ponudila tudi slovenska agentka Simona Drenik. Slovenska politika danes odzivnješa, hrvaška pravi, da je z arbitražo konec.

Arbitražno sodišče je potrdilo, da Jernej Sekolec od danes naprej ni več arbiter. Da bo odstopil, se je sicer slišalo že včeraj, danes pa je na to namignil tudi predsednik vlade Miro Cerar, ki je pred sejo vlade pogovore Sekolca in slovenske agentke Simone Drenik označil za neprimerne. Cerar je zato pričakoval, da bosta oba za to prevzela odgovornost. Odstop je ponudila tudi Drenikova, ki je to potrdila za Siol. 

Na Sloveniji, da imenuje novega arbitra

Kot navaja arbitražno sodišče, je zdaj na Sloveniji, da imenuje novega arbitra. Za to ima v skladu z novembra 2009 podpisano pogodbo 15 dni časa. V kolikor arbitra ne bi določili sami, bi nam ga določil predsednika arbitražnega sodišča.

Dodajajo pa še, da ne pričakujejo zamude pri odločanju. Odločitev bi tako lahko bila znana sredi decembra.

Hrvaška bi sicer lahko zahtevala tudi izločitev drugih članov sodišča, je včeraj poudarila pravnica Vasilka Sancin. Tri člane sodišča sta namreč Slovenija in Hrvaška izbrali s seznama strokovnjakov, ki ga je pripravila Evropska komisija, po enega pa je predlagala vsaka država sama. 

Slovenska politika danes odzivnejša

Po besedah premierja Mira Cerarja je očitno, da nekdo s hrvaške strani uporablja vohunske metode, s katerimi bi vplival na arbitražo. "To se mi zdi nezaslišano," je poudaril premier in zatrdil, da njegova vlada o razgovorih med Sekolcem in Drenikovo ni vedela nič. 

Predsednik države Borut Pahor delovanja arbitražnega sodišča ni želel komentirati, dejal je le, da si želi, da bi sodišče delo končalo: "Zato bi rad, da sodišče konča delo in pred objavo uradne odločitve sodišča ne želim komentirati njegovega dela, razen tega, da si želim, da bi končalo delo in da bi uredili problem, ki je 18 let bolj ali manj po nepotrebnem zastrupljal odnose med državama. Zdaj so odnosi prijateljski in naj taki tudi ostanejo," je dejal predsednik ob obisku v Halozah, kjer je na eni hribovskih kmetij spravljal seno. 

Na dogajanje se je odzval tudi nekdanji predsednik republike in mednarodni pravnik Danilo Türk, ki je izpostavil, da svetuje predvsem mirno razpravo, saj obstajajo rešitve v splošno veljavnih pravilih, po katerih deluje arbitraža. Odločitve pa pripadajo arbitrom in arbitraži. "Sicer pa vse dogajanje ne vpliva na veljavnost arbitražnega sporazuma, ki je v polni meri veljaven in edini okvir za rešitev vprašanj meja med Hrvaško in Slovenijo."

Janša: V Sloveniji prisluškujejo samo svojim državljanom 

Medtem ko so v nekaterih parlamentarnih strankah še zadržani do komentarjev razkrite komunikacije med slovenskim članom arbitražnega sodišča Jernejem Sekolcem in agentko Simono Drenik iz MZZ, se je prvak SDS Janez Janša odzval z več zapisi na Twitterju. 

Alenka Bratušek: Erjavec mora prevzeti odgovornost

Za nekdanjo premerko in predsednico ZaAB Alenko Bratušek je komunikacija med Sekolcem in Drenikovo nedopustna. Bratuškova opozarja tudi na dogovornost zunanjega ministra Karla Erjavca. Kot je dejala, lahko že na osnovi njegovih izjav razberemo, da je bil o vsem obveščen, zato bo po njenem moral prevzeti odgovornost."Arbitraža bi morala, če bi želeli, da njene odločitve kot resnično verodostojne sprejmeta obe strani, ostati nepristranska, na arbitre pa ne bi smeli pritiskati oziroma jim dajati navodil," je pojasnila Bratuškova.

Popoldne nujna seja komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb

Za popoldne ob 15. uri je sklicana nujna seja komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, kje bodo obravnavali aktualne varnostne dogodke in upoštevanje varnostnega protokola.

Na sejo, ki bo zaprta za javnost, so vabljeni so predsednik vlade Miro Cerar, minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Zoran Klemenčič, državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic, generalni direktor policije Marjan Fank in direktor uprave kriminalistične policije Branko Japelj.

Preberite še: 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 23
  • dragec 11:54 24.julij 2015.

    Ti si res navdušena SSDSS - ovka, ŠKODA

  • francek 07:14 24.julij 2015.

    2055 bodo imeli glavno besedo šiptarji, ki se množijo, kot ... .

  • Hi5 07:10 24.julij 2015.

    Bojkotirat vse Hrvaško - od Mercatorja, Droge Kolinske, Kompasa, Podravke, bojkotirat dopuste v njihovi usrani državi. Hebo jim mater U