Slovenija
37 ogledov

Prodaja Telekoma: Kdo bo odločal o prodaji?

telekom slovenije Anže Petkovšek
Po skoraj sedmih urah odločanja so nadzorniki sklenili, da se ne strinjajo s prodajo Telekoma britanskemu naložbenemu skladu Cinven. Tik pred iztekom ponudbe bo o prodaji odločala še skupščina, torej država.

Ne na vladi kot tudi ne v Slovenskem državnem holdingu (SDH) o prodaji večinskega deleža 72,75-odstotnega deleža Cinvenu še niso usklajeni. Po tem, ko je včeraj prodaji pritrdila uprava SDH, prodaji zdaj nasprotujejo v nadzornem odboru SDH. Ta je namreč ocenil, da ni opredeljena strateškost investitorja, prav tako pa je preveč nejasnosti glede jamstev zaradi obstoječih tožb zoper Telekom. Prodajna pogodba namreč vsebuje mehanizem razdelitve tveganj povezanih s sodnimi spori in konkurenčnimi postopki, ki tečejo zoper Telekom Slovenije in katerega sestavni del je tudi posebno jamstvo države za morebitne obveznosti družbe Telekom Slovenije

"Uprava SDH bo na podlagi zakona o gospodarskih družbah v čim krajšem času sklicala skupščino družbe in ji predložila v soglasje predlog za prodajo kapitalske naložbe Republike Slovenije in Slovenskega državnega holdinga v družbi Telekom Slovenije," je po seji nadzornega sveta povedal predsednik uprave SDH Matej Pirc in dodal, da sklic skupščine pričakujejo v šestih dneh. O prodaji bo tako predvidoma v roku enega tedna še odločala skupščina, torej država.

Strateškost?

A tudi koalicija po današnji seji vlade še vedno ni usklajena o prodaji. Izpostavljali so vprašanje, ali ima edino podjetje, ki se poteguje za nakup - britanski zasebni naložbeni sklad Cinven - značaj strateškega lastnika. V SD v to dvomijo, v SMC pa pravijo, da so sprejeli ključne odgovore.

Koalicija se prav tako ni mogla zediniti o tem, kdo naj bi odločal o prodaji. V SMC in Desusu so navijali naj odloči SDH samostojno, v SD pa so izpostavljali, da bi odločitev morala odločitev pasti na skupčini delničarjev, kot se bo očitno zgodilo zdaj.

Koalicija proti privatizaciji: "Večina je proti prodaji"

Je pa danes pred vlado svoje nasprotovanje izrekla Koalicija proti privatizaciji (več vrst sindikatov, ZL, TRS), kjer menijo, da je to "zadnja priložnost, da rešijo Telekom". Pravijo, da je večina prebivalcev proti prodaji in če bi danes padla dokončna odločitev SDH, si bi "politika lahko ponovno umila roke nad še eno privatizacijsko zgodbo, ki da je “obžalovanja vredna”, vendar onkraj možnosti vpliva."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • dragec 10:28 05.junij 2015.

    NIMAJO JAJCA??

  • jezero 06:43 05.junij 2015.

    Ljudje niso za prodajo in jo smatrajo za veleizdajo. Kako bo ON pojasnil Slovencem, da tako podjetje prodaja? Kar tako, a v velikansko škodo Sloveniji. Kako bo pojasnil prodajo Žito, ko je s tem nepremišljenim dejanjem uničil kmtijstvo Prekmurja In ...prikaži večn širše? Kako bo...Cesar je gol, Mramor še bolj. In še marsikdo.