Svet
87 ogledov

Neurja že ohladila Nemčijo

Neurje Nemčija
1/6
EPA
Po rekordno visokih temperaturah so Nemčijo v noči na sredo ohladila močna neurja, na avstrijskem Tirolskem pa so močni sunki vetra s hitrostjo do 141 kilometrov na uro podirala mnoga drevesa.

Arso je za Slovenijo izdal opozorilo zaradi nevarnosti močnih nalivov in neviht ob koncu vročinskega vala. Dele Nemčije pa so že v torek popoldne in v noči na sredo zajela močna neurja. Najhuje je bilo v malem zahodnonemškem mestu Framersheim, kjer je pustošil tornado. Več kot 100 hiš je bilo poškodovanih, mnogo jih je ostalo brez streh. Več ljudi je bilo lažje poškodovanih, škodo so ocenili na osem do deset milijonov evrov.

Tornado se je v mestu Framersheim pojavil okoli 18. ure. Na poti skozi center mesta je izkoreninjal drevesa, ki so letela nekaj metrov skozi zrak in poškodovala avtomobile in nekaj hiš. Gasilci so lahko meščanom šele pomagali, ko se je vreme umirilo.

Zaradi sunkov vetra in močnega dežja so imeli težave tudi v Berlinu, kjer so morali za nekaj časa zapreti letališče Schönefeld. Zaradi poplav cestišča so morali zapreti tudi dele avtoceste pri Heidelbergu.

Več kot 14.000 gospodinjstev brez elektrike

Tudi na zahodu Avstrije so pustošila neuja. Na Tirolskem je bilo tako proti večeru več kot 14.000 gospodinjstev brez elektrike. V glavnem mestu Tirola Innsbrucku so sunki vetra dosegli tudi hitrosti 141 kilometrov na uro.

V Salzburgu so morali gasilci pomagati tudi priseljencem, ki so v mnogih mestih Avstrije nastanjeni kar v šotorih. Zaradi močnega vetra in dežja so morali šotore priseljencev otežiti z vrečami s peskom.

PREBERITE TUDI:

Komentarjev 1
  • McClain 19:01 08.julij 2015.

    ma nemoj, ko vsi nalagate kaksna je ameriska gradnja: ubogih 140km/h tudi nemske hise rusi?? neverjetno, neverjetno... V Ameriki vsaj puhne da te ni sram povedat, kaksnih 280km/h je ze kar spodobno. Tu špa pol manj in kolaps tam kjer se zgodi...