Zdravje > Otrok
44 ogledov

"Nevaren bye bye sindrom"

Otrok v nesreči Profimedias
V sosednji Italiji se vse pogosteje dogajajo nesreče zaradi tako imenovanega "bye bye sindroma".

“Kar štirideset odstotkov nesreč s smrtnim izidom, ki vključujejo otroke, se zgodi na razdaljah krajših od treh kilometrov,” opozarja Lucia Vecere iz italijanskega Urada za mobilnost in varnost v cestnem prometu. Po njenih izkušnjah to dokazuje, da starši podcenjujejo nevarnost vožnje z avtomobilom in otroka slabo zavarujejo. Na kratkih razdaljah ga pogosto niti ne postavijo v stolček, ampak ga držijo kar v naročju, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

Ne uporabljajo sedežev

Zgovorni so tudi podatki, da v povprečju v sosednji Italiji kar šest od desetih otrok med vožnjo ne sedi v zakonsko predvidenem varnostnem sedežu, uporaba sedežev pa se še za polovico zmanjša, ko gre za kratke razdalje. Prav na teh kratkih razdaljah pa je kar 75 odstotkov več možnosti za prometno nesrečo.

Rezultati zadnje raziskave našega AMZS o potovalnih navadah so denimo pokazali na zaskrbljujoče dejstvo, da kar več kot desetina slovenskih staršev otroku med daljšo vožnjo dovoli, da zapusti otroški sedež. "Ob nenadnem močnem zaviranju ali trku oziroma naletu nepripet potnik potuje naprej po zaustavljenem avtomobilu z nezmanjšano hitrostjo – do prve čvrste ovire. Vanjo, naj bo to sedež, armatura ali vetrobransko steklo, nepripet potnik udari s 30 do 50-kratnikom svoje mase!" opozarjajo na AMZS. To pomeni, da ima otrok s 15 kilogrami ob udarcu v oviro maso približno pol tone, otrok s 25 kilogrami pa že kar eno tono.

Novi Volvovi otroški sedeži | Avtor: Volvo Volvo
"Že pri tako nizki hitrosti lahko otrok, ki stoji med voznikovim in sovoznikovim sedežem, med močnejšim zaviranjem pade in se resno poškoduje," še opozarjajo na AMZS. Ob trku pri enaki hitrosti pa so lahko za takšnega otroka posledice že usodne: "Otroka se zato nikakor ne sme odpeti iz avtosedeža, veliko bolje bo poskrbeti, da mu bo med potjo udobno in, da se ne bo dolgočasil." 

“Takšno obnašanje je lahko zelo nevarno. Dober otroški sedež, ki je prilagojen teži in višini otroka, lahko zmanjša možnost resnih poškodb tudi za devetdeset odstotkov,” pravi Lucia Vecere. Poleg tega so starši nemarni tudi pri drugih pomembnih stvareh. Veliko staršev se v avtu ne priveže. S tem dajejo otrokom slab izgled. Poleg tega lahko v primeru nesreče s svojim telesom poškodujejo otroka. Starši imajo tudi izjemno neurejeno notranjost avtomobila, kjer vsepovsod ležijo razne stvari in igrače. V primeru nesreče lahko ti leteči predmeti poškodujejo ali celo ubijejo osebe v avtomobilu. 

 "Bye bye sindrom"

Nove pojave glede nesreč in poškodb opažajo tudi na italijanskih pediatričnih klinikah. Enega od novih pojavov so poimenovali "bye bye sindrom", saj se vse pogosteje dogajajo nesreče, ko otroci pozdravljajo starše ob odhodu v službo in po opravkih. Ker je hiter način življenja tak, da se staršem vedno bolj mudi, so v stresu in nepozorni, se pogosto ne zavedajo, da jim otroci mahajo za avtomobilom ali tik ob avtomobilu. Zato otrok ob slovesu nikoli ne pustimo na dvorišču. Ali naj bodo v hiši, ali pa naj bo ob njih odrasla oseba.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.