Zdravje > Otrok
48 ogledov

Nevaren dan za mati in otroka

sedem miljardti človek Reuters
Ob porodu izgubi življenje veliko mater, še več pa otrok.

Dan rojstva je najbolj nevaren za mati in otroka, piše italijanska tiskovna agencija Ansa. Po svetu med nosečnostjo in ob porodu vsako leto umre 303.000 žensk. V prvih 28 dneh življenja pa umre vsako leto kar 2,7 milijona otrok, kar 2,6 milijona otrok pa se že rodi mrtvih. Takšne številke je v svojem poročilu objavila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). 

Niso registrirani

Skoraj vsi mrtvorojeni otroci in kar polovica vseh mrtvih novorojenčkov ni registrirana z rojstnim listom, zato ti dojenčki niso bili nikoli zabeleženi ali analizirani v zdravstvenem sistemu. Zaradi tega države ne vedo za številne žrtve, ne morjo ugotoviti vzrokov za smrtnost in tako ne morejo sprejeti ukrepov za preprečevanje smrti. 

Da bi izboljšali razmere, je WHO objavila tri dokumente za pomoč državam pri zbiranju podatkov o materah in smrtih novorojenčkov. Leta 2010 je bilo sicer po podatkih NIJZ v Sloveniji mrtvorojenih 100 otrok, v prvem letu starosti pa je umrlo 56 dojenčkov. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.